Nemam želju da sviram druge žanrove

Violončelista Sari Šaćiri održaće danas prvi koncert u okviru KIC-ovog ciklusa "Mladi talenti"

2063 pregleda 55 reakcija 2 komentar(a)
Sari Šaćiri, Foto: Marko Gardašević
Sari Šaćiri, Foto: Marko Gardašević

Mladi crnogorski violončelista Sari Šaćiri održaće svoj prvi koncert u okviru KIC-ovog ciklusa “Mladi talenti” danas u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 17 časova.

Dio programa izvešće sam, a dio uz klavirsku saradnju profesora Alekseja Molčanova.

Sari je znanje sticao u podgoričkoj Muzičkoj školi Vasa Pavić, a prošle godine upisao je Muzičku akademiju na Cetinju, trenutno je na prvoj godini studija u klasi profesora Mladena Popovića.

Violončelo je kako kaže, zavolio još kao mali, kada je prvi put posjetio muzičku školu.

"Najviše su mi se dopali gudački instumenti, a posebno violončelo zbog dubine registra i jačine zvuka. Kada sam upisao muzičku, nije bilo dileme što ću da sviram", počinje svoju priču za "Vijesti" Šaćiri koji, iako je imao veliki broj nastupa, ovo će ipak biti prvi samostalni koncert, a posebno je zadovoljstvo što će imati priliku da se predstavi svojim sugrađanima.

"Treme ima, čak na momente i malo panike, ali kada sjednem da sviram, to sve polako nestaje i samo razmišljam o sviranju i o izvođenju djela najbolje što mogu", kaže Šaćiri.

Za debitantski solo koncert odabrao je djela Johana Sebastijana Baha (I Svita za solo violončelo), Johanesa Bramsa (Sonata br. 1, op. 38) i Petra Iljiča Čajkovskog (Hiroviti komad). Time je pokrio dvije epohe - barok i romantizam, a repertoar je, otkriva izabrao sa profesorom.

"Ovo su djela koja sam radio ove godine na akademiji, tako da se nismo premišljai oko repertoara. Smatrali smo da su mi ovo trenutno najspremnija djela, što je mnogo bitnije, nego poštovanje nekog redosljeda epoha jer smo preskočili klasicizam. Najbitnije mi je da odsviram dobro i da moje shvatanje muzike koju izvodim na publiku ostavi utisak", kaže Šaćiri.

Iako je tokom akademske godine svirao mnogo više djela, nakon odabira programa, mladi violončelista se maksimalno posvetio pomenutim kompozicijama.

"Od sredine februara, kada su se završili ispiti na akademiji, spremao sam se i radio svaki dan, s tim što sam zbog kovida morao da pauziram i dvije nedjelje nisam mogao da sviram. Kada sam ozdravio, ponovo sam se bacio na posao i trudio se da nadoknadim izgubljeno vrijeme, i valjda sam uspio, vidjećemo na koncertu", nada se on.

KIC-ov program "Mladi talenti" podrška je mnogim instrumentalistima koji tek počinju da grade karijeru, a prilika koju dobijaju svima znači.

"Biti dio KIC-ovog ciklusa ‘Mladi talenti’, muzičke urednice Maje Popović, je velika čast i jako sam srećan što sam dobio mogućnost da se kroz njega pokažem. Odgovornost je velika zato što su, kao dio ovog ciklusa, svirali neki od najvećih mladih muzičara Crne Gore. Nadam se da ću opravdati datu priliku kao i očekivanja publike", naglašava Šaćiri koji je tokom školovanja osvajao brojne nagrade, pohađao Ljetnji kamp za kamernu muziku, bio na majstorskim kursevima u Forliu u Italiji... Smatra da su sva ta muzička okupljanja bitna za izgradnju jednog muzičara.

"Meni lično su ti projekti jako pomogli u muzičkom napretku. Upoznao sam veliki broj nevjerovatnih muzičara, što me je uvijek inspirisalo da budem bolji. Pored nezaboravnih uspomena i prijateljstava koje sam stekao, radio sam sa izuzenim profesorima koji su mi pomagali da budem bolji izvođač u svakom pogledu. Nažalost, neki muzičari nisu u mogućnosti da priušte sebi ovakva iskusta, i zato samo jako zahvalan mojim roditeljima koji su se uvijek zalagali da idem na što više seminara i da radim sa što više muzičara, kako bih se upoznao sa raznim ljudima, kulturama, mišljenjima", iskren je sagovornik Vijesti.

Šaćiri je kao predstavnik Crne Gore pozvan da učestvuje u radu seksteta "ArtLink Western Balkan Sextet".

"ArtLink je organizacija koja se bavi promovisanjem klasične muzike i mladih muzičara iz regiona. Prvo sam, kao predstavnik Crne Gore, bio član seksteta, a kasnije i član orkestra mladih. To je nevjerovatno iskustvo i jako sam srećan i zahvalan što sam imao priliku da sviram sa najboljim mladim muzičarima iz regiona. Ovaj projekat, koji vodi Jovanka Višekruna Janković, mi je takođe omogućio da putujem i nastupam širom Evrope", priča o utiscima Šaćiri.

Mladi violončelista član je klavirskog trija "Aeternum" koji pored njega čine Petar Popović (klavir) i Viktor Huter (violina).

"Nastavićemo da nastupamo zajedno. Pored toga što smo dobri drugovi, uživamo kada sviramo kao trio", tvrdi Šaćiri.

Iako je tek na početku studija, mladi violončelista je siguran da će za sad ostati vjeran klasici, iako je sve više njegovih kolega poput Stjepana Hausera i Luke Šulića koji su svjetsku slavu stekli svirajući pop-rok hitove.

"Za sada nemam želju da sviram druge žanrove, iako jako volim da slušam džez, rok, rep... Možda se nekada oprobam i u tim žanrovima, ali za sada sam potpuno posvećen klasičnoj muzici", zaključuje violončelista.

Sve više istražujem muziku

Mnogi muzičari imaju omiljene kompozitore, djela, no Šaćiri ipak voli da istražuje.

"Dugo vremena mi je omiljeni kompozitor bio Antonin Dvoržak, međutim kako sve više istražujem muziku i otkrivam razna djela različitih kompozitora, odgovor na po pitanje mi je sve teže da dam", kaže Šaćiri.

Za violončelo su napisana mnoga djela, no često sviraju i ona koja su prepravljena za taj instrument.

"Što se tiče izbora repertoara, uvijek imam neku želju da sviram pojedine kompozicije, ali se tu uvijek više pita moj profesor Mladen Popović. On ipak bolje zna koji mi kvaliteti nedostaju u sviranju, i kroz koje ću kompozicije najbolje napredovati, s tim što uvijek uzima u obzir moje želje", kaže muzičar.

Bonus video: