Otvorena izložba “Iza onog što oko vidi, papir kao eksperiment”

Djela predstavljena na izložbi su u potpunosti rađena od papira i prikazuju njegov značaj, ne samo kao materijala na koji se nešto nanosi već i njegovu strukturnu funkciju

11677 pregleda 44 reakcija 0 komentar(a)
"Lica" Ljiljana Kolundžić, Foto: Anđela Flis
"Lica" Ljiljana Kolundžić, Foto: Anđela Flis

Kolektivna izložba “Iza onog što oko vidi, papir kao eksperiment”, autorski projekat istoričarke umjetnosti Nataše Nikčević večeras je otvoren u u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

“Selektovani umjetnici su, svojom inovativnošću pokazali, spremnost za nova istraživanja, praveći otklon od klasične upotrebe papira. Bez obzira na individualnost i različita estetska polazišta u kreiranju radova spaja ih jedan zajednički imenitelj, a to je eksperiment sa papirom kao podlogom i gradivnim elementom u formatizaciji radova na šta ukazuje i sam naslov izložbe“, rekla je na otvaranju istoričarka umjetnosti Maja Dedić.

Triptih Nade Kažić
Triptih Nade Kažićfoto: Anđela Flis

Na izložbi je predstavljeno 13 crnogorskih umjetnika: Anka Burić, Roman Đuranović, Olivija Ivanović, Nada Kažić, Ljiljana Kolundžić, Maša Laković, Ana Miljkovac, Mihailo Pavićević, Ivanka Vana Prelević, Igor Rakčević, Katarina Švabić, Jovana Vujović i Nikolina Zuber.

"Djelo sam radila za ovu izložbu, čime sam i prvi put radila sa papirom kao materijalom. Ono je nastalo kao neki poriv da preko rada sa rukama i nogamam obradim materijal i tako prenesem tok stvaranja na skulpturu. Cilj mi je bio da predstavim skulpturu kroz koju će se vidjeti sam proces proizvodnje, gdje sam upotrebila preko 10.000 papira, raznih oblika i vrste koji predstavljaju različita psihološka stanja i razmišljanja u kojima se nađemo. Skulptura predstavlja prolaznost godina kao što su godovi na drvetu,“ rekla je jedna od autorki Jovana Vujović o svom radu.

Jovana Vujović, skulptura Između
Jovana Vujović, skulptura Izmeđufoto: Anđela Flis

Djela predstavljena na izložbi su u potpunosti rađena od papira i prikazuju njegov značaj, ne samo kao materijala na koji se nešto nanosi već i njegovu strukturnu funkciju. Reciklirajući papir, kao i mijenjajući njegovu formu lijepljenjem, rezanjem i gužvanjem, umjetnici su prikazali skrivenu strukturu i značenje papira koji je u upotrebi još od davnina.

“Intencija izložbe "Iza onoga što oko vidi" je da otkrije kako crnogorski umjetnici formatiraju radove kada je papir shvaćen kao osnovna gradivna i konotativna jedinica djela. Papir neki umjetnici gužvaju, peku, upotrebljavaju kineski, salvete ili ga perforiraju, pa postaje dio instalacije. Drugu liniju istraživanja čine raznorodne upotrebe novinskog recikliranog papira za crtež, reljefne radove gdje je podloga i materijal, ili stvaraju radove u prostoru kao objekat, instalaciju ili skulpturu. Treća linija je korišćenje različitih ambalaža, kutija za tablete, kutija za cigarete ili lepenki, koje se kombinuju sa različitim tehnikama i negdje je to crtež, slika, grafika ili grafički princip strukturiranja djela. Na izložbi Iza onoga što oko vidi biće predstavljeni umjetnici koji sami kreiraju kutije tj. ambalažu i spajaju je sa crtežom”, zapisala je kustoskinja izložbe Nikčević u tekstu koji prati izložbu.

Postavka će biti otvorena za svu zainteresovanu publiku do 12.maja

Bonus video: