Nikšić: Izložba o misiji američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori

„Nakon Prvog svjetskog rata ljekari i medicinsko osoblje SAD-a došlo je u Crnu Goru kako bi ovdašnjem narodu pružilo pomoć. I danas kada se svi suočavamo sa zdravstvenom krizom drago mi je da Crveni krst pokazuje da može da se nosi s izazovima. Naši odnosi su snažni kao i uvijek“

5964 pregleda 0 komentar(a)
Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Svetlana Mandić
Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Svetlana Mandić

„Kroz ovu izložbu ne saznajemo samo istoriju već i koliko dugo i jako prijateljstvo dijele naše zemlje. Na ovaj način želimo upoznati i mlade s vrijednostima koje naši narodi dijele duže od vijeka“, kazala je američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke koja je posjetila izložbu fotografija na nikšićkom Trgu slobode.

Riječ je o fotografijama koje su snimili članovi istorijske misije američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori po završetku Prvog svjetskog rata (1919-1922) i prikazuju Crnu Goru iz doba misije Crvenog krsta i danas.

Ambasadorka se upoznala sa volonterima opštinske organizacije Crvenog krsta Nikšić, sa njihovim djelovanjem tokom pandemije Covid 19.

„Nakon Prvog svjetskog rata ljekari i medicinsko osoblje SAD-a došlo je u Crnu Goru kako bi ovdašnjem narodu pružilo pomoć. I danas kada se svi suočavamo sa zdravstvenom krizom drago mi je da Crveni krst pokazuje da može da se nosi s izazovima. Naši odnosi su snažni kao i uvijek“, istakla je američka ambasadorka.

Kako je kazala, SAD su pružile pomoć Crnoj Gori i tokom pandemije, a kada je Nikšić u pitanju pomogli su izgradnju heliodroma za potrebe Opšte bolnice, rekonstrukciju odjeljenja urologije i oftalmologije, a donirali su i opremu neophodnu za liječenje oboljelih od Covid19 i njihov oporavak nakon infekcije

„Drago mi što nastavljamo da pomažemo i što ćemo uskoro pomoć opredijeliti i Specjalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku“, kazala je Rajnke.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak, kazala je da su zahvaljujući ambasadi SAD-a uradili i publikaciju o misiji američkog crvenog krsta u Crnoj Gori i na taj način promovisali i istoriju Crne Gore.

„Sve što nije zapisano ne postoji, pa zbog toga i mi u Crvenom krstu Crne Gore vodimo računa šta u pisanoj formi ostavljamo za sobom. Narede generacije znaće šta smo mi u ovom periodu radili, a zna se da naša organizacij postoji 145 godina, da je prva osnovana na Balkanu i da u kontinuitetu radi. Drago mi je da kroz ove priče i fotografije predstavnika američkog Crvenog krsta možemo vidjeti kako su nekad izgledali neki predjeli Crne Gore, kako su tada ljudi pomagali jedni drugima“, istakla je Dubak.

Pored Nikšića, ulična izložba je bila organizovana i u Podgorici, od 26.marta do 4.aprila. Nikšićani će imati priliku da fotografije pogledaju do 18.aprila.

Djelovanje Američkog Crvenog krsta je bilo veoma značajno u Crnoj Gori u periodu od 1919 do 1922. godine. Pored humanitarne pomoći stanovništvu, Američki Crveni krst je otvorio bolnicu u Podgorici i dva sirotišta sa školama u Podgorici i Danilovgradu, ambulante, kantine, zubnu kliniku i uputio svoje ljekare i hirurge.

Bonus video: