Poklon na zahtjev Narodnog muzeja

Bista Josipa Broza Tita, rad poznatog crnogorskog vajara Draga Đurovića, biće dio Zbirke NOB-a

2768 pregleda 2 komentar(a)
Bista Josipa Broza Tita, Foto: Nmcg
Bista Josipa Broza Tita, Foto: Nmcg

Iz Narodnog muzeja Crne Gore saopšteno je da im je Veselin Pejović, vlasnik kompanije Uniprom iz Nikšića, poklonio bistu Josipa Broza Tita, rad u bronzi poznatog crnogorskog vajara Draga Đurovića.

Na pitanje “Vijesti” o porijeklu biste i primopredaji poklona, iz Istorijskog muzeja su objasnili da je bista vlasništvo Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), čiji je vlasnik kompanija Uniprom. Bista nije bila izložena, pa su iz NMCG uputili zahtjev KAP-u da ovo djelo poklone njima i upotpune legat Draga Đurovića koji se nalazi u fondu Narodnog muzeja.

“Bista se, prema našim saznanjima, nalazila dugo u Kombinatu aluminijuma Podgorica, što nije neobično, jer u vrijeme socijalističke Jugoslavije većina preduzeća imala je Titove portrete, bilo kao fotografije, slike ili biste. Kako je vlasnik KAP-a Uniprom, na čelu sa gospodinom Pejovićem, nakon saznanja da je bista u njihovom posjedu i da nije izložena, uputili smo im zahtjev da je poklone Narodnom muzeju, što su oni i učinili, i na čemu smo im zahvalni”, saopšteno je “Vijestima” iz Istorijskog muzeja.

Oni dalje objašnjavaju da nije čudno što velika preduzeća u svom posjedu imaju umjetnička djela.

“U vrijeme socijalističke Jugoslavije velika preduzeća su otkupljivala umjetničke radove i tako pomagale umjetnike i formirale svoje kolekcije, kao što je, na primjer, bila Željezara u Nikšiću. Ono što je zanimljivo, iako nije povezano sa bistom, jeste da je pri KAP-u nekada postojala i sjajna umjetnička kolonija čiji je rukovodilac bio crnogorski vajar Risto Radmilović. Nakon tranzicije, gašenja preduzeća i privatizacija, teško je ući u trag kolekcijama bivših velikih preduzeća, i to bi zahtijevalo jedno ozbiljnije istraživanje”, navode iz Istorijskog muzeja.

Bista će, kažu, biti dio Zbirke NOB-a u kojoj se inače nalaze djela sa tematikom iz doba narodnooslobodilačke borbe i socijalizma. Poklon dolazi upravo u godini jubileja - 70 godina od osnivanja Muzeja NOB-a i 80 od Trinaestojulskog ustanka.

Bonus video: