Dijalog o bliskoj prošlosti regiona

Program “Suočavanje s prošlošću” Sarajevo film festivala biće održan u onlajn formi od 24. do 30. aprila

2631 pregleda 0 komentar(a)
Foto: sff.ba
Foto: sff.ba

Sarajevo Film Festival publici u cijelom regionu predstavlja onlajn program “Suočavanje s prošlošću”. U sklopu programa, biće prikazano devet dugometražnih filmova i jedan kratkometražni, a najavljeni su i razgovori s autorima filmova, te panel diskusije. Program je potpuno besplatan, a odvija se od 24. do 30. aprila.

Program “Suočavanje s prošlošću” pokrenut je 2016. godine sa ciljem pokretanja iskrenog dijaloga o bliskoj prošlosti regiona, što je, objašnjavaju organizatori, preduslov za prevazilaženje problema iz nedavnih ratova u bivšoj Jugoslaviji, koji su bespovratno obilježila naša društva.

Cijeli program će publici iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Slovenije biti dostupan na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba, a publika u Sarajevu će filmove imati priliku da pogleda i u Kinu Meeting Point, uz besplatan ulaz na sve projekcije.

Program čini devet dugometražnih i jedan kratkometražni film. Među njima je “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić, kandidat Bosne i Hercegovine za nagradu Oskar, u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma. Broj kodova za film je ograničen.

Na programu je i „Dnevnik Dijane Budisavljević“ dokumentarno-igrani film Dane Budisavljević o ženi koja je spasila živote više od 10.000 djece zatočene u nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata, zatim „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića dobitnika Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film i Nagrade publike 2018. godine. U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec, a 25 godina poslije reditelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja predstavu o tom slučaju. Biće prikazan i „Teret“ Ognjena Glavonića, koji govori o čovjeku iz Pančeva koji dobija novac da, u vrijeme bombardovanja Srbije, sa Kosova do Beograda preveze kamion s tajanstvenim teretom; te “Chris the Swiss” Anje Kofmel koji gledaoce vodi u jednu bolnu potragu za istinom, zatim dugometražni igrani film „Muškarci ne plaču“ Alena Drljevića, koji prati 10 muškaraca okupljenih u jednom planinskom hotelu u Bosni 15 godina poslije rata - trener i devet učesnika radionice - nekadašnjih vojnika suprotstavljenih strana koja bi trebalo da im pomogne da se suoče s prošlošću. U programu su i „Obojena ptica“ češkog reditelja Vaclava Marhoula, “Saulov sin” Lasla Nemesa, film koji je za originalan i nevjerovatno moćan prikaz horora holokausta, između ostalog, osvojio i Oskara za najbolji strani film, te „Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno tijelo“ Marte Popivode iz 2013. godine, koji se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru putem masovnih performansa. Jedini kratkometražni film u programu je „Jama“ Albana Ukaja koji prati snimanje kratkog filma o jednom ratnom zločinu u Sarajevu.

Bonus video: