Uspješno završen drugi PIR festival

Pozorište ima smisla jedino ukoliko ima salu i povratnu informaciju publike, ali dok okupljanje i uživo nadmetanje ne bude ponovo u potpunosti moguće, dobar je i Jutjub festival

3275 pregleda 0 komentar(a)
Foto: gradsko pozorište
Foto: gradsko pozorište

Imperativna misija svake teatarske kuće koja se bavi predstavama za djecu je da najmlađoj publici pruži kvalitetan i redovan pozorišni sadržaj. Ostaviti ih bez pozorišta koje je kulturološki argument odrastanja bilo bi kao da ih uskratite za elemenatrno obrazovanje. To je istakao umjetnički direktor Dušan Kovačević povodom uspješno završeno drugog izdanja Prvog internet regionalnog festivala teatra za djecu PIR 2.

Ovaj festival nastao je tokom “prvog talasa” pandemije virusa korona, totalnog zatvaranja i niza ograničenja koja su bila na snazi prošle godine, a sa ciljem da djeci i mladima pruži dosad nedoživljeno pozorišno iskustvo, iako ispred ekrana... Ove godine PIR je od prvog do devetog aprila pogleda predstave devet teatara iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a sve predstave su imale jednak onlajn život, pa su predstave za gledanje i lajkovanje na Jutjubu bile dostupne 14 dana. Festival je zatvoren proglašenjem dobitnika, odnosno onih predstava koje su dobile najviše glasova-lajkova najmlađeg žirija.

“Zanimljivo je da su sve predstave nastale u periodu kovid pandemije, što govori o vitalitetu pozorišta i snazi da se prevaziđu teške prepreke u pozorišnoj produkciji. Sve predstave su na visokom profesionalnom nivou, reazličitih su žanrova, od poetskih i dramskih do komedijskih”, rekao je Kovačević i dodao da su predstave i zabavne “što je divan način da djecu zainteresujete za umjetnost”.

Dušan Kovačević
Dušan Kovačević foto: Luka Zeković

Predstava “Debela” (14+) Pozorišta mladih Novi Sad, sa 612 lajkova i 3.562 pregleda pobjednik je ovogodišnjeg izdanja festivala.

“Zahvalio bih svima na čestitkama. Festival se desio i mi smo pobijedili drugu godinu zaredom i radujemo se. I nas je korona pogodila ali smo se trudili i za ovaj period smo uspjeli da iznesemo dvije predstave - ‘Kad sam bio garav’ i ‘Smrt gospodina Goluže’”, kazao je direktor teatra Mihailo Nestorović.

Drugo mjesto osvojila je predstava “Snežana i sedam patuljaka” (7+) pozorišta “Boško Buha” iz Beograda sa 547 lajkova i 5.959 pregleda.

“Nestor je nesumnjivo pobjednik ovog festivala. Lično mislim da je potpuno svejedno ko je dobio prvu, ko drugu a ko treću nagradu. Na ovakvom festivalu je važno pojaviti se, vidjeti šta su kolege radile u drugim pozorištima, jer je ovo jedina prilika bila da odemo makar u pozorišni muzej. Snimljena predstava nije pozorište, to je dokument da je predstave bilo. Uživati u snimljenom pozorištu je dosta teško i mi smo na ovaj način vidjeli i ko je naša stalna publika koja je gledala predstave”, kazao je Igor Bojović, direktor pozorišta iz Beograda.

Treće mjesto, sa 345 lajkova i čak 7.151 pregledom, osvojila je predstava Gradskog pozorišta Podgorica “Tri praseta” (3+) u režiji mladog crnogorskog reditelja Aleksandra Jovanovića.

Direktor Gradskog pozorišta, Stevan Koprivica, rekao je da se nada da će ova uspješna inicijativa uskoro moći da se realizuje i uživo, u pozorišnoj sali, a do tada - svako rješenje je dobro.

“I u ovakvim vremenima smo uspjeli da održimo produkciju što je najveća dobit ovakvog festivala. Osim produkcije održali smo i kvalitet, što znači da ova kovid afera nije uticala na kreativnost, pamet i ovo je je jedna plemenita misija kojom se svi bavimo. Duboko se nadam da je ovo posljednji festival ovakve vrste. Pozorište jedino ima smisla ukoliko ima salu i povratnu informaciju publike. To ne isključuje ni Instagram festival, ali nadam se da ćemo se u budućim vremenima okupljati, što i jeste svrha ovakvih događaja. Nisam pristalica teze da je važno učestvovati, važno je i pobjeđivati i svi se mi takmičimo da bi pobijedili, ali u ovakvim okolnostima, sama činjenica da se pojavila ovakva produkcija smatra se pobjedom. Nadam se da će PIR biti inicijacija za festival gdje ćemo se uživo sretati i nadmetati”, poručio je Koprivica, a za kraj razgovora Kovačević je podsjetio na čuveni “zadatak pozorišta”.

“Zadatak pozorišta je, od Aristotela na ovamo, da ‘pouči i zabavi’. E sada, šta je nauk, to je uvijek upitno... Sigurno je da bi svijet bio bolji da se učilo iz pozorišta, a svijet, svjedoci smo, nije bolji. Ali, neka svaki gledalac po završetku predstave odnese sa sobom po jedno pitanje, ili, još bolje, po neki odgovor, funkcija pozorišta je izvršena. Bar toliko”, zaključuje on.

Nijesmo stajali, niti smijemo

Kakva je situacija kada je u pitanju pozorište za djecu, i u Crnoj Gori i u regionu tokom prethodnih godinu dana? Vi ste prvi (ili među prvima) ponudili onlajn predstave, a uspjeli ste da upriličite i nekolike premijere...

Gradsko pozorište je, istakao je Dušan Kovačević, ispunilo svoj repertoarski plan što je malo kojoj teatarskoj kući pošlo za rukom.

“Ono ‘uprkos koroni’ već postaje dosadno, ali je neophodno stalno pominjati taj korona sindrom, realizovali smo ‘Bajku životom pravimo’ teatarsku istorijsku slikovnicu za djecu, zatim adaptaciju istoimene bajke u formi slepstik burleske koju podjednako vole i djeca i odrasl ‘Tri praseta’, ‘Snježnu kraljicu’ - raskošnu adaptaciju Anderesenove bajke. Pored toga stalno emitujemo predstave sa našeg repertoara na Jutjub kanalu pozorišta. Nismo stajali, niti smijemo da stanemo. A da je bilo lako, nije bilo. Publiku smo, bukvalno, ‘krali’ u momentima kada je to zdrastvenim mjerama bilo dozvoljeno, ni izbliza onoliko koliko je interesovanje publike. Dodajmo još da nismo mogli na gostovanja, a to je veliki dio naših godišnjih igranja. Pravi život naših predstava počeće sa normalizacijom cjelokupnog života u Crnoj Gori”, zaključuje Kovačević.

Predstava "Debela" Pozorišta mladih Novi Sad, sa 612 lajkova i 3.562 pregleda pobjednik je ovogodišnjeg izdanja festivala

Bonus video: