Festival “Drugarice” prve sedmice juna

ISU i Nova objavili su i poziv za učešće na konkursu za interdiciplinarni umjetnički odgovor na temu “Zajedno”, koja simboliše format otpora, međusobne brige, stvaralačkih potencijala, ali i polje razmjene, zaštite, rituala i solidarnost

1624 pregleda 0 komentar(a)
Foto: poster
Foto: poster

Onlajn festival “Drugarice - žene i ženski kolektivi na postjugoslovenskoj kulturnoj sceni” biće održan u prvoj sedmici juna, najavljuju iz Instituta za savremenu umjetnost (ISU) nevladine organizacije NOVA Centar za feminističku kulturu.

“Nakon nestanka Jugoslavije, rasparčavanje zajednice i propasti ideje koja ju je držala na okupu, od početka 90-ih godina prošlog vijeka na postjugoslovenskom prostoru dolazi do retradicionalizacije i repatrijahralizacije u većini postjugoslovenskih država. Poratne i tranzicione okolnosti brutalno se reflektuju na društvenu poziciju žena: u sveopštoj podjeli plijena, proizvodnji izolovanih, na nacional-istorijskim mitovima utemeljenih zajednica u kojima nema mjesta progresivnim politikama i kulturi, za one koji teže slobodama i novim povezivanjima jedina opcija postaju alternativne i nezavisne projekcije društva”, navode organizatori.

Oni ističu da festival „Drugarice“ preispituje: Iz kakvih okolnosti su nastale ženske zajednice u kulturi? Koji su njihovi zajednički ciljevi i tačke koje ih povezuju? Kakav je njihov realan doprinos i otklon od postojećih društvenih i kulturnih praksi? Kakvu potencijalnu zajednicu one kreiraju i projektuju svojim djelovanjem?

ISU i Nova objavili su i poziv za učešće na konkursu za interdiciplinarni umjetnički odgovor na temu “Zajedno”, koja simboliše format otpora, međusobne brige, stvaralačkih potencijala, ali i polje razmjene, zaštite, rituala i solidarnosti.

“Ova tema istražuje različite prostore kolektivnog prisustva, pozicije i kretanja u kojima se sadržaj dijeli, a može se odnositi na ideju, prostor, otpor, eksperiment, utjehu, zaštitu, viziju i osvajanje”, poručuju oni.

Na konkurs se mogu prijaviti umjetnice, teoretičarke i stručnjakinje za različite oblasti kulture (pojedinačno ili grupno) do 30 godina iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Kosova i Sjeverne Makedonije.

Jedan od radova biće nagrađen novčanom nagradom u iznosu od 400 eura. Selektovani radovi će biti predstavljeni na online platformi tokom trajanja festivala. Rok za slanje radova je 20. maj. Dodatne informacije, kao i predlozi se šalju na mejl adresu nova-fkc@t-com.me.

Bonus video: