Proljećni koncerti CNP-a

Najavljena su dva koncerta na kojima će nastupiti eminentni muzički umjetnici - sopran Alessia Thais Berardi i pijanista Oleksij Molčanov

2446 pregleda 0 komentar(a)
Foto: poster
Foto: poster

Proljećni koncert Crnogorskog narodnog pozorišta, (Concerto di Primavera) upotpuniće majski repertoar nacionalnog teatra, kazali su iz ove kuće.

Najavljena su dva koncerta na kojima će nastupiti eminentni muzički umjetnici - sopran Alessia Thais Berardi i pijanista Oleksij Molčanov. Koncerti će biti upriličeni na Velikoj sceni CNP-a 12. i 14. maja u 20 časova.

Program koji će dvoje umjetnika izvesti čine operske arije i kamerna muzika poznatih kompozitora Đoakina Rosinija, Erika Satija, Gaetana Donicetija, Franca Lehara, Frederika Šopena, Šarla Gunoa, Đakoma Pučinija, Džordža Fridriha Hendla, Ernesta de Kurtisa. Alessia Thais Berardi je rođena u Rimu gdje je i diplomirala na konzervatoriju “Santa Cecilia” na odsjeku operskog pjevanja, a usavršavanje nastavila na „Conservatoire a Rayonnement Regional” u Parizu, na kojem je 2015. godine stekla diplomu za koncertno izvođenje.

Nastupala je na najvažnijim pozorišnim scenama u Evropi kao što su “Opea Garnier” u Parizu, “Teatro San Carlo” u Napulju, “Teatro Argentina” u Rimu, “Teatro Vespasiano” u Rietiju, “Schlosstheater Schönbrun u Beču, “Puccini Festival” u Torre del Lago, “Politeama Greco” u Lecceu i “Giordano” u Foggii. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a živi i radi na relaciji Pariz - Rim. Oleksij Molčanov je rođen u Rusiji, a srednju muzičku školu i Državni konzervatorijum je završio u Kijevu, u Ukrajini.

Po završetku školovanja počeo je da se bavi pedagogijom uporedo sa koncertiranjem. Vrijedi zabilježiti turneje sa recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švajcarskoj, koncerte sa brojnim orkestrima, a poseban značaj ima saradnja u klavirskom duu sa V. Muravskim u periodu 1988-1992. godine. Od 1999. godine živi i radi u Crnoj Gori. Svoj profesionalni i umjetnički angažman nastavio je na svim značajnim scenama širom zemlje i u inostranstvu.

Kao solista i u kamernim sastavima sa eminentnim umjetnicima ostvario je veliki broj značajnih projekata.

Monodrama Slavka Kalezića u ponedjeljak

Crnogorsko narodno pozorište je ranije najavilo nekoliko predstava čija je izvedba planirana u maju, prvenstveno monodramu „Soul food“ nezavisni autorski projekat Slavka Kalezića koja je na repertoaru 11. maja, a nastala je po romanu Žane Poliakove, dok Kalezić potpisuje adaptaciju i režiju.

Na programu su još i komad „The Beauty Queen“ Martina Makdone u režiji Ane Vukotić 15. i 17. maja, kao i „Đokonda“ Viktora Lodata u režiji Dušanke Belade, biće izvedena 18. i 19. maja. Sve predstave počinju u 20 časova.

Na programu koncerata su operske arije i kamerna muzika poznatih kompozitora

Bonus video: