Nil Venditi diriguje Crnogorskim simfonijskim orkestrom

Koncert na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore održaće se večeras u 19 časova

1534 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crnogorski simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom Nil Venditi, održaće koncert danas u Podgorici, na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore, u 19 časova.

Venditi je mlada dirigentkinja iz Italije koja svoju karijeru gradi širom Evrope sarađujući sa brojnim orkestrima i ansamblima. Na repertoaru današnjeg koncerta naći će se tri uvertire iz opera Đoakina Rosinija: “Seviljski berberin”, “Turčin u Italiji” i “Italijanka u Alžiru”, kao i “Simfonija br. 7” u A-duru, op. 92 Ludviga van Betovena.

“Poseban kuriozitet na koncertu predstavljaće dva odabrana animirana filma (omaži Đ. Rosiniju) koja će na filmskom platnu pratiti izvođenje uvertira iz opera “Turčin u Italiji” i “Italijanka u Alžiru”, a čiji su autori čuveni filmski stvaraoci iz Italije, Emanuele Lucati i Đulio Đanini”, navode organizatori.

Venditi je italijanska dirigentkinja turskog porijekla. Usavršavala se kod Pava Jarvija, Nemea Jarvija i Leonida Grina na dirigentskoj akademiji festivala Parnu (2017, 2018), kao i na Gštad dirigentskoj akademiji (2016, 2019). Trenutno završava master studije dirigovanja na Univerzitetu umjetnosti u Cirihu, u klasi Johanesa Šleflija. Sa 20 godina osvojila je prvu nagradu na Nacionalnom takmičenju mladih muzičara Klaudio Abado (2015) i dvije nagrade na takmičenju Muzičke omladine u Bukureštu 2017. godine.

Glavni gostujući dirigent Toskanskog orkestra za sezonu 2020/21. postala je 2019. godine. Tokom protekle sezone bila je asistentkinja dirigenta Marka Albrehta, debitujući u dvorani Koncertgebau u Amsterdamu sa Holandskom filharmonijom, kao i Danijela Rustionija u Verdijevom djelu Ernani u Nacionalnoj operi Liona.

Pored afiniteta prema klasičnom simfonijskom repertoaru, usmjerena je i na žanr opere.

Bonus video: