Privatnosti i intime u savremenom društvu

Postavka se sastoji od monumentalnog crteža ugljenom na papiru dimenzija 240x400 cm i video - zvučne instalacije koja će preko ekrana i mikrofona u realnom vremenu strimovati dešavanja iz same galerije

1257 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Galerija Art
Foto: Galerija Art

Izložba “Skriveno mjesto” umjetnika Bojana Radojčića biće otvorena danas u Podgorici, u galeriji Art u 20 časova. Postavka se sastoji od monumentalnog crteža ugljenom na papiru dimenzija 240x400 cm i video - zvučne instalacije koja će preko ekrana i mikrofona u realnom vremenu strimovati dešavanja iz same galerije.

Umjetnik se u svojim djelima koja prikazuje u Podgorici bavi pojmom privatnosti i intime u savremenom globalizovanom društvu, kao i dostupnošću ličnih informacija koji dovode do brisanja jasne granice između privatnog i javnog, između intime i sveopšteg spektakla.

“Privatnost postaje javna stvar, a potreba vladajućih elita da prodru u mikropore privatnih života pod izgovorom opšte bezbjednosti postaje sve veća. Skriveno mjesto je mjesto kojem će se sve više težiti, a mogućnost da se do njega dopre, i od takvog poimanja kontrole pobjegne, sve je neizvjesnija”, navodi se u saopštenju povodom otvaranja postavke.Dio projekta “Skriveno mjesto” prvi put je realizovan u galeriji “Pi” u Kopenhagenu, 2017. godine, a u Podgorici se može pogledati do 15. jula. Kustoskinja je Ljiljana Karadžić, a izložbu organizacije JU Muzeji i galerije Podgorice.

Radojčić je rođen u Šapcu (Jugoslavija), 1981. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu 2004. godine, a od 2011. sarađuje sa danskom galerijom Pi iz Kopenhagena. Osim što je izlagao na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, radovi mu se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama u Srbiji i Evropi. Dobitnik je nekoliko nagrada u Srbiji i član je ULUS-a od 2009. godine. Trenutno živi i radi na relaciji Beograd - Kopenhagen.

Bonus video: