Teuta, kraljica Ilira

Roman Miraša Martinovića objavljen u sklopu Regionalnog festivala fantastične književnosti - Refesticon

1370 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Naslovnica
Foto: Naslovnica

Roman “Teuta kraljica Ilira”, poznatog crnogorskog pisca Miraša Martinovića, nedavno je objavljen u izdanju Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje i JU Ratkovićeve večeri poezije.

Martinović je dobitnik Međunarodne nagrade “Zlatni zmaj” za 2020. godinu, koju dodjeljuje Regionalni festival fantastične književnosti - Refesticon, koji se prošle godine odvijao u znaku drevnih Ilira.

Knjiga je i objavljena u sklopu 8. izdanja festivala Refesticon, čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture Crne Gore. Martinović je rekao da se radi o izdanju koje je urađeno baš onako kako je želio i zamišljao. Iako je objavljivanje odloženo za 2021. umjesto da se to realizuje u prethodnoj godini, Martinović ističe da se radi “o vječno intrigatnoj, gorućoj i živućoj temi, kojoj vrijeme ne oduzima na aktulnosti”.

“Tema Ilira je intrigantna i za naučnike, i pisce. Taj nestali narod koji je živio na ovim našim i znatno širim prostorima Balkana i Mediterana, zagonetka je koja intrigira maštu i pažnju. Iako okupiran od Rimljana, uništavan, zatiran, taj narod nije mogao faktički i fizički nestati. Njegovi korijeni žive u onima koji i danas žive na ovoj zemlji, a materijalna kultura ima vidljive tragove: ostaci zidova, nekropola, predmeta kojima su se služili u svakodnevnom životu, nađeni na brojnim arheološkim lokalitetima”, kaže Martinović i dodaje i da su u našem jeziku sačuvane stare ilirske riječi, a neke od njih je autor probudio u svojoj knjizi.

“Teuta, ilirska kraljica, prvosveštenica i ratnica, zapovjednca otpora protiv Rimljana, ličnost je koja zrači posebnom snagom, koja se osjeća i poslije 24 vijeka. U brojnim legendama koje žive na prostoru Boke Kotorske, a dosta ih je i nigdje na svijetu na tolikom prostoru ne postoji toliko legendi, kao što je to taj prostor i ličnost kraljice Teute, živi junakinja moje knjige. Dva važna karakterna znaka su ključevi za koje su se legende otvorile, a to su njena hrabrost i ljepota. Ona je ratnica, vrhovni komandant, u nju se sabira sva snaga i nada njenog naroda. U mojoj knjizi ona prerasta u metaforu, otpor svim zavojevačima, primjer kako se brani svoja zemlja, te kako je onaj koji se brani uvijek u prednosti”, zaključuje Martinović.J. K.

Bonus video: