FOTO Kad se vuna boji prirodnim bojama: Ovako je bilo na izložbi "Sve boje Crne Gore"

"Likovnost čitavog postupka, prezentacija tradicionalnih tehnika oblikovanja vune, kao i mogućnost učešća, posjetiocima pruža jedinstveno iskustvo", rekla je autorka projekta, dizajnerka Jelena Đukanović

10287 pregleda 2 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Luka Zeković
Sa izložbe, Foto: Luka Zeković

Međunarodna umjetnička kolonija "Sve boje Crne Gore", bojenje vune prirodnim bojama pored naučnog umjetničkog i tradicionalnog karaktera doprinjela je popularizaciji prirodnih resursa poljoprivrede ekologije i turizma, rekla je dekanica Fakulteta za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica (UDG) Tatjana Burzanović, večeras na otvaranju izložbe "Sve boje Crne Gore" u Atrio Concept House u Podgorici.

Burzanović
Burzanovićfoto: Luka Zeković

U okviru izložbe su prikazana djela rađena sa vunom i prirodnim bojama, koja su nastajala tokom organizovane kolonije u Šavniku kao i radovi sa radionica.

Učesnici su institucije, muzeji i renomirani umjetnici, istraživači, profesori i studenti sa fakulteta i umjetničkih akademija iz Italije, Švedske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore.

Na otvaranju je premijerno prikazan film "Sve boje Crne Gore" snimljen u Šavniku 2019. godine, dok je muzički dio upotpunio Montenegro Yoga Band iz Bara.

Osim Burzanović na otvaranju je govorila i autorka projekta, dizajnerka Jelena Đukanović, koja je istakla da je sam proces odabira i pripreme biljnog materijala, obrade sirove vune, bojenje vune, predenje, tkanje ili pletenje su atrakcije same po sebi.

"Likovnost čitavog postupka, prezentacija tradicionalnih tehnika oblikovanja vune, kao i mogućnost učešća, posjetiocima pruža jedinstveno iskustvo", rekla je Đukanović.

Dekanica je istakla da izložena umjetnička djela šalju poruku da priroda okrepljuje i duh i tijelo.

"Svojim talentom i znanjem, učesnici ovog projekta promovišu prave vrijednosti, spoja tradicije i inovacije, čuvanjem nematerijalne kulturne baštine, produbljuju se saznanja i na naučnoj i etnološkoj osnovi, te shodno tome likovnost čitavog postupka, prezentacija tradicionalnih tehnika, oblikovanja vune, posjetiocima pruža jedinstveno iskustvo", poručila je Burzanović.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore kroz Program zaštite kulturnih dobara i na konkursu za razmjenu programa sa opštinama na sjeveru, odnosno sa Centrom za kulturu Šavnik koji je saradnik na ovom projektu.

Bonus video: