„Drugarice - Žene i ženski kolektivi na postjugoslovenskoj sceni”

Onlajn manifestacija Instituta za savremenu umjetnost i NVO NOVA Centar za feminističku kulturu, počinje sjutra na platformi drugarice.me

897 pregleda 0 komentar(a)
Foto: poster
Foto: poster

Interdisciplinarni program “Drugarice - Žene i ženski kolektivi na postjugoslovenskoj sceni” biće održan onlajn od četvrtog do devetog juna, na adresi drugarice.me. Program manifestacije otvoriće intervju sa Dubravkom Ugrešić koji je vodila Merima Omeragić, a biće emitovan u 11 časova.

“Festival ‘Drugarice’ nastavlja kontinuitet jugoslovenskih, ali i potjugoslovenskih političkih, feminističkih i umjetničkih povezivanja žena i ženskih kolektiva koji su u svim okolnostima nalazile zajednički jezik i tačke povezivanja. Položaj, iskustva, politike, dometi, projekcije budućnosti i zajedništva ovih žena i ženskih kolektiva su tema programa ‘Drugarice’”, navodi se u saopštenju Instituta za savremenu umjetnost koji zajedno sa nevladinom organizacijom NOVA Centar za feminističku kulturu organizuje manifestaciju.

Nakon otvaranja, na sjutrašnjem programu su dva javna predavanja, i to “Vežite se volećemo” Jelisavete Blagojević u 18 časova, a 20 časova “Kviring istorije i sadašnjosti ženske umjetnosti na postjugoslovenskoj sceni” koje će održati Marina Gržinić.

Organizatori ističu i da je namjera cjelokupnog programa uspostavljanje digitalne aktivne arhive...

“Koja povezuje i bilježi individualna i kolektivna postignuća i napore postjugoslovenskih umjetnica, teoretičarki i aktivistkinja da kreiraju punktove slobode, znanja, društvene emancipacije, jednakosti i zajedništva nasuprot režimima koji su nastali na ruševinama Jugoslavije”.

Učesnice prvog izdanja manifestacije su: Dubravka Ugrešić, Jelisaveta Blagojević, Ivana Sajko, Đurđa Knežević, Marina Gržinić, Rumena Bužarovska, Kumjana Novakova, Marta Popivoda, Jelena Maksimović, Čarna Brković, Dubravka Đurić, Merima Omeragić, Valentina Knežević, kao i kolektivi WHW što, kako i za koga, ISU Institut za savremenu umjetnost, ANIMA, BEFEM, EXPEDITIO, CRVENA, KANA ko ako ne arhitekta, NOVA centar za feminističku kulturu, Mesto Žensk.

Urednice programa su Nataša Nelević i Natalija Vujošević, a projekat je podržalo i Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Bonus video: