Umjetničko veče crnogoskog književnog stvaralaštva

Osim moderatorke svoje stihove su čitali crnogorski pjesnici: Željko Sekulović, Dragana Mrkić, Božidar Proročić i Edita Dautović.

9346 pregleda 98 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

“Glavno obilježje sveukupne crnogorske poezije i proze je njena raznolikost. Ne postoji ni jedna grupa koja bi odredila glavni pravac, ne postoji glavni tok, nemoguće je imenovati glavni trend. Jedini kriterijum po kojem bi klasifikacija bila moguća je odnos autora prema crnogorskom jeziku, državi i kulturnom nasljeđu”, rekla je književnica i moderator večeri Lena Ruth Stefanović večeras na Umjetničko veče crnogoskog književnog stvaralaštva u Kulturno-informativnom centru "Budo Tomović”.

Osim moderatorke svoje stihove su čitali crnogorski pjesnici: Željko Sekulović, Dragana Mrkić, Božidar Proročić i Edita Dautović.

Dragana Mrkić je novinarka RTCG-a, a njene objavljene zbirke su “Previše te ima”, “Predugo te nema” i “Na lijevom ramenu” iz kojih je večeras čitala svoje stihove.

Sekulović piše poeziju od 90-tih, objavio je dvije zbirke poezija “Treba mi riječ” i “Tango ulice”, a takođe je čitao stihove koji će se naći u njegovoj novoj knjizi.

Dautović je rođena u Prijepolju ali živi i radi u Podgorici. Stihove je čitala iz svoje tri objavljene knjige; zbirku poezije “Čula” i poeme “Ofelijine suze” i “Saga o Pavi i Ahmetu”.

Božidar Proročić je pjesnik, publicista, kulturni posrednik i promoter, anologičar kao i magistrant Saobraćajnog fakulteta u Nišu. Piše poeziju, kratke priče, književnu kritiku i eseje, a do sada je objavio zbirku poezije “Jesen pjesnika”, kao i preko 150 autorskih tekstova.

Ruth Stefanović je takođe rekla da ne postoji avant-garde i da nije moguće naznačiti dominantni pokret.

Nije moguće razmotriti dominantni pokret , ili čak dvije, tri najnaprednije ‘škole’ da bi se razumjelo koji je preovladavajući interes. Šta više, trenutna nemogućnost postojanja avant-garde je jedna od najizrazitijih karakteristika našeg vremena”, dala je svoj osvrt književnica o modernoj poeziji.

Bonus video: