Umjetnost je jedan od nezaobilaznih medikamenata

Milun Lutovac “Vijestima” predstavlja svoja izložena djela i performans izveden u sklopu projekta “Art Weekend”, koji je time i otvoren

4227 pregleda 1 komentar(a)
Sa otvaranja programa “Art Weekend”, Foto: Katarina Gazdić Ilić
Sa otvaranja programa “Art Weekend”, Foto: Katarina Gazdić Ilić

Specifičnim i simboličnim performansom teoretičar umjetnosti i slikar dr Milun Lutovac oslobodio je “vrata umjetnosti” stegâ koje je nametnuo period rigoroznih mjera u borbi protiv pandemije virusa korona. Događaj je upriličen u sklopu projekta “Art Weekend” (Vikend umjetnosti), manifestacije koja je proteklog vikenda otvorena u Baru, kao dio programa barskog Creative Huba (Kreativnog haba).

Performans u vidu paljenja dijela instalacije “Kapija” autora Miluna Lutovca, koja simbolizuje otuđenje i haos, ali i sve ono što je predstavljalo ograničenje tokom prethodne godine koja je prošla u znaku kovida-19 predstavlja oslobađanje od svega toga. Lutovac za “Vijesti” kaže da se nada da je ovim činom, poput prakse na Kotorskom karnevalu, zvanično otjeran duh korone koji je usporavao ili onemogućavao djelovanje umjetnosti.

“Mi smo na prvom ‘Art Weekendu’ spaljivanjem ‘haosa’, iskreno se nadam i simbolično i suštinski, raskrstili sa tim ‘mjerama’ tame. Kovid se, nažalost čovječanstva, već upisao u knjigu velikih opomena i još dugo će se po njemu mjeriti vrijeme. Umjetnost je, pored vakcinacije, jedan od nezaobilaznih medikamenata”, poručuje Lutovac.

Pored performansa, istovremeno i instalacije u prostoru, Lutovac je izložio desetak novih radova na kartonu, nekoliko platana i tri-četiri instalacije, a uz njegova djela predstavljena je i izložba Borisa Bajića, takođe u okviru “Vikenda umjetnosti”.

“Predstavio sam Svijet bića Starog grada Bara”, objašnjava Lutovac i nastavlja šta pod tim misli: “Naime, mojim radovima pokušao sam da uradim nešto slično onom što je još sedamdesetih godina prošlog vijeka najavljivao slikar Todor Stevanović, kada je pozvao goste i novinare na Suvu Planinu i saopštio im da će predmet izlaganja biti sȃma Planina, a eksponati njene uvale, vrhovi i klanci. Ja, međutim, nijesam ništa najavljivao, ali sam pokušao da predmet mog izlaganja bude Stari grad Bar, u kojem se odvija ‘Art Weekend’, a eksponati da budu pronađena stara vrata, oslikana odbačena prozorska okna i moji radovi na platnu i kartonu, iz ciklusa: ‘Divlji šipkovi’, koji su bili izloženi, dati kroz grane i šipkov cvijet, to jest, kroz ‘svijet bića’ i rastinja Starog grada, koje niče na i oko njegovih srednjovjekovnih ostataka. Pokušao sam da spojim moj rad sa ‘svijetom bića’ Starog grada. U svijet bića dospijeva se oblikovanjem. Koliko sam u tome uspio nek’ sudi kritika i publika”, poručuje on.

Na pitanje šta zapravo predstavljaju “Vrata umjetnosti”, prije i/ili nakon oslobađanja od haosa on kaže da je djelo istovremeno i instalacija u prostoru i performans. Osnova rada, “Kapija”, nastala je nezavisno od izvedenog performansa u Starom gradu, no, prilikom postavljanja radova uvijek se javi neka nova ideja, kaže Lutovac, koja zavisi od prostora i teme pa su se tako dalje nizali umjetnički potezi.

“Svaka postavka je svijet za sebe koji zahtijeva posebnu pažnju i promišljenost. Tako se dogodilo i ovog puta. Smatrao sam da je funkcionalno da se u ime umjetnosti i stvaralaštva iz Starog grada svijetu pošalje poruka - tako su nastala ‘Vrata umjetnosti’.

Instalacija ‘Haos’, od žice, krpe, plastike i svega onog što nazivamo ‘ostacima svijeta’, bila je okačena da visi između metalnih štokova ‘Kapije’ i predstvaljala je sve ono što nas je od marta 2020. godine sputavalo, ograničavalo i na neki neobičan način preispitivalo, a što je vizionarski u svom romanu ‘Besnilo’ iznio Borislav Pekić: ’Uzimali smo više nego što smo davali … Iscrpeli smo izvore. Potrošili kredite. Zagadili zemlju. Poremetili ravnotežu. Ponašali smo se prema njoj kao drumski razbojnici, na zemlji u prolazu, a ne kao njeni suvlasnici i saučesnici. Kao da posle nas više nikoga neće biti…’. Paljenjem ‘Haosa’, oslobođena su Vrata umjetnosti (‘Kapija’)!”, objašnjava Lutovac.

On smatra da su prisutni dobro protumačili i prihvatili performans, kao i ostatak postavke, ali i zamisao programa “Art Weekend” i zaključuje da se publika ne dâ lako zavesti, pa stoga vjeruje u njen sud - jer zbog publike umjetnici i stvaraju.

Bar je kapija Crne Gore

Izložbom Miluna Lutovca i Borisa Bajića otvoreni su junski dani umjetnosti koji se u Baru uveliko zahuktavaju novim projektima i programima čemu svjedoči i Creative Hub, projekat “Art Weekend”, ali i druge manifestacije i ustanove...

“Baru pripada osmišljena prezentacija kulture. On je kapija Crne Gore. Nadam se kreativnom i sadržajnom ljetu. Najviše me raduje to što su stvaraoci počeli da djeluju organizovano i kroz dobro osmišljene projekte, o čemu na najbolji način svjedoči i projekat ‘Art Weekend’ Kreativnog haba”, kazao je Lutovac “Vijestima”.

Hab donosi inspirativno radno okruženje koje funkcioniše po principu fleksibilnog korišćenja prostora za rad, a koji uz ekipu kreativnih mladih ljudi programski vodi i zastupa vajarka mr Maja Čakalović.

“Prvi ‘Art Weekend’ je u znaku stvaralaštva Miluna Lutovca i Borisa Bajića. Zadovoljstvo nam je što su upravo oni prepoznali, i prezentacijom svoga djela, podržali ovaj jedinstveni projekat koji ima tendenciju da postane značajna tradicionalna manifestacija”, kazala je Čakalović prvog vikenda.

Program je umrežen sa programom Kulturnog centra, Opštine Bar i Ministarstva kulture, a cilj je promocija i razvoj domaće savremene umjetničke scene, objasnila je ona i najavila da će do kraja juna biti predstavljeni i: akademski slikar Dalibor Dado Ćetković, multimedijalni umjetnik Džulijan Ilić, grafička dizajnerka Neda Popović i likovni umjetnici Aleksandar Vujošević, Joko Lekić i David Husić.

Bonus video: