Egipatska keramika druge polovine 20. vijeka

Dio postavke egipatske umjetnosti koju je Vlada Egipta poklonila nekadašnjoj Galeriji umjetnosti nesvrstanih zemalja, izložena je u Perjaničkom domu u Podgorici

3193 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Centar savrmene umjetnosti Crne Gore
Foto: Centar savrmene umjetnosti Crne Gore

Kolekcija i izložba “Egipatska keramika druge polovine 20. vijeka” otvorena je u Podgorici, u galeriji “Perjanički dom” Centra savremene umjetnosti Crne Gore (CSUCG), a u pitanju je izbor iz fonda CSU.

Postavku egipatske umjetnosti je Vlada Egipta poklonila nekadašnjoj Galeriji umjetnosti nesvrstanih zemalja „Josip Broz Tito“.

Eksponati iz kolekcije predstavljaju presjek razvoja moderne umjetnosti Egipta koja je nastala u susretu bogate umjetničke tradicije Egipta sa Evropom i evropskom kulturom 20 vijeka, ističu iz CSU.

Izložbu “Egipatska keramika druge polovine 20. vijeka” čini ukupno 20 djela od kojih je 14 radova izvedeno u keramici i predstavljaju okosnicu izložbe. Sama izložba pruža uvid u savremeni pristup izražavanja umjetnika u ovom materijalu u svjetlu opšteg razvoja umjetnosti u Egiptu toga doba, obrazložili su organizatori...

“Postavka u tom smislu pruža mogućnost sagledavanja različitih vrsta izrade keramike i povlači paralelu sa bogatim nasljeđem starog Egipta u kojem umjetnici pronalaze uporište i transponuju ga u viši umjetnički kvalitet. Egipat je zemlja koja ima najdužu tradiciju izrade predmeta od keramike pa je ovo prilika da se podsjetimo na istorijat, vrste i tehnologiju koje su se koristile u njihovoj izradi. Stari Egipćani su bili vrhunske zanatlije u svim vrstama umjetnosti, a ona u kojoj su bili bez premca je umjetnost izrade predmeta od keramike”, istakla je kustoskinja izložbe Anita Ćulafić.

Ona je u propratnom tekstu objasnila i način pravljenja predmeta od keramike u periodu kada su korišćeni za svakodnevnu upotrebu, u raznim ritualima i prlikom sahrana... Svakako, ono što predmetima od keramike daje posebnu vrijednost i ljepotu jeste to što je u starom Egiptu korišćenje glazure počelo prije skoro 6.000 godina. To je praksa i danas - u modernom umjetničkom stvaralaštvu, iako je tada grnčarija imala prevashodno upotrebnu vrijednost, a manje dekorativnu.

“Danas je keramika veoma razvijena u savremenom Egiptu. Kao posebna umjetnička disciplina izučava se na umjetničkim univerzitetima od kojih je najpoznatiji Univerzitet Helwan u Kairu. Ovaj univerzitet iznjedrio je brojne stvaraoce koji danas imaju međunarodnu reputaciju, a mnogi od njih su učestvovali na nizu internacionalnih izložbi u svojoj zemlji i inostranstvu, a dobitnici su renomiranih međunarodnih nagrada. Njihova ostvarenja su rezultat snažne veze i uticaja tradicionalnog nasljeđa sa savremenim stilovima umjetničkog izražavanja gdje predmeti od keramike nadilaze karakteristike upotrebnog i postaju umjetnička djela po sebi koja sublimiraju odlike više umjetničkih disciplina”, kazala je Ćulafićeva.

Ona je dodala da se posebno ističu skulpturalne odlike pojedinih radova i zapaža monumentalnost uprkos dimenzijama u kojima su realizovani, što se može vidjeti i na izložbi u Podgorici.

“Karakteristično je da su autori pojedinih djela vajari po obrazovanju. Upotreba crteža, bogatstvo formi, ritmovi masa, i boja su u službi neslućenih mogućnosti koje keramika kao disciplina ima i čiju autentičnost i umjetničku vrijednost nose ovi radovi, pri čemu je u nekima moguće prepoznati podudaranja sa umjetničkim tendencijama u drugim likovnim disciplinama moderne egipatske umjetnosti, u ovom slučaju sa slikarstvom, za ovu priliku odabranih radova umjetnika Farouk Wahbe, Ramzi Mostafe, Abdel Rahman El Nashara, Fathi Ahmeda, Farghali Abdel Hafiza i Naime El Shishinya kroz korelaciju likovnih elemenata, obojenosti, tekstura, formi i crteža koji su u doba druge polovine 20. viijeka bili u fokusu njihovih savremenika”, rekla je kustoskinja.

Izložba će biti dostupna za posjetioce do 25. juna

J. K.

Bonus video: