Realnost fudbala - između jeftine politike i populizma

Slikar Tadija Janičić učesnik je izložbe “Fudbal. Realnost igre”, koja je otvorena u Bukureštu

1722 pregleda 0 komentar(a)
Tadija Janičić, Foto: Zoran Petrović
Tadija Janičić, Foto: Zoran Petrović

Slikar Tadija Janičić (Nikšić, 1980) jedan je od učesnika izložbe “Fudbal. Realnost igre”, koja je otvorena u Bukureštu ove subote.

Izložba okuplja neke od najznačajnijih umjetnika savremene vizuelne scene kao što su: Dan Perežovski, Savo Serban, Jozefa Dabering, Marija Maršal i drugi.

Janičić je jedan od najistaknutijih savremenih autora u regionu. Akademiju umetnosti završio je u Novom Sadu, gdje živi i radi. Izlaže intenzivno u zemlji i u inostranstvu. Od samostalnih izložbi izdvajaju se: “Bajke za nevaljalu decu” Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, zatim “Ljubav u Davosu” galerija Novembar, Beograd, “Pravi se da spavaš”, Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Podgorica, a od grupnih izložba u Herman Miller studiju u Los Anđelesu i izložba “Alter ego” u galeriji Junit u Londonu.

Dana Andrei i Sorin Popesku, autori koncepta izložbe “Fudbal. Realnost igre” kao okvir izložbe postavljaju svjetsko prvenstvo u fudbalu, a zapravo pokreću niz pitanja i promišljanja fudbala kao kompleksne igre smještene u prostor stadiona, propituju odnose unutar igre, prostor stadiona kao mjesta na kom se igra dešava. Odnosi moći rekonstruisani su kroz umjetničke interpretacije koje pripadaju vizuelnoj, konceptualnoj i perfomativnoj umjetnosti, kinematografiji, umjetnosti zvuka, dokumentaciji i drugim hibridnim formama. Stadion je, poručuju Dana Andrei i Sorin Popesku, interpretiran kao zelena kocka, pozornica na kojoj se odvija spektakl kontinuirane borbe za moć, kapital i imidž; kao mjesto na kojem se definišu identiteti i rađaju kulture.

Tadija Janičić se u svom radu, kako sam kaže, bavi fudbalom u lokalnom kontekstu, koji se nalazi u sivoj zoni, negdje između jeftine politike i jeftinog populizma.

Izložba “Fudbal. Realnost igre” otvorena je do 28. juna.

Bonus video: