Tomanović Ponomarev: Korigujem tradiciju i prilagođavam je sebi

Tomanović Ponomarev rado ističe da njeni porodični korijeni vode do Crne Gore i da je iz svoje duge i bogate porodične tradicije crpjela teme za svoj spisateljski rad

5130 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Anđela Flis
Foto: Anđela Flis

Književno veče Ljiljane Tomanović Ponomarev "Povratak dedovini" održano je u JU Narodna Biblioteka "Radosav Ljumović".

"Ja se upravo oslanjam na tradiciju kako ne bih krenula od nule nego nadograđujem nešto novo, pomjeram granice u granicama svojih mogućnosti. Korigujem tradiciju i prilagođavam je sebi", rekla je za "Vijesti" Tomanović Ponomarev.

Program je dio Podgoričkog kulturnog ljeta i organizuje se u saradnji sa NVU Institut za proučavanje i afirmaciju kulturne baštine Crne Gore (IPAK CG), a na književnoj večeri su osim autorke, govorili Stevan Koprivica i Valentina Radulović.

Tomanović Ponomarev je do sada objavila četiri romana o kojima se govorilo na književnoj večeri.

"Njeni romani pretežno su vezani za tri toposa: Boku, Herceg Novi i Podgoricu. Prvenstveno govore o buntovnosti žena i njihovom položaju u tradicionalnom društvu, kako je rekla Radulović.

Prvi roman koji je napisala je "Sestra moja Erika" 2001. godine, u izdanju izdavačke kuće Oktoih iz Podgorice. Za ovaj roman je dobila nagradu Petar Kočić.

Drugi roman o kojem se razgovaralo je "Igre i ogledala" koji je objavila Narodna knjiga iz Beograda, 2005. godine.

"Književna kritika je roman "Igre i ogledala" ocijenila kao "porodični psihološki roman koji potvrđuje autorku kao značajno ime u savremenoj srpskoj književnosti", navela je Radulović.

"Učenica profesora Džojsa" je objavljen 2012. godine i samo nakon mjesec dana od objavljivanja roman je ušao na listu 20 najčitanijih knjiga i u najuži izbor za NIN-ovu nagradu.

Koprivica je govoreći o knjizi izrazio želju da stvori film na osnovu ove knjige, kada za to bude bilo prilike i mogućnosti.

Roman "Umjetnik i muza" objavljen je 2019. godine i kao i prethodna autorkina djela odmah na skrenuo pažnju književne kritike i čitalačke publike.

Autorka je istakla da se kroz njene romane provlači ta gordost koja je prisutna u našem društvu, pa je tako i ovom romanu dala dvije medalje priče, jednu tradicionalnu iz pogleda lika majke i drugu više buntovniju iz lika ćerke.

Prije osvrta na romane Tomanović Ponomarev pogledan je kratak video zapis njene bogate biografije, kao i samog porijekla.

Autorka je rođena u Podgoricim a odrasla je i maturirala u Herceg Novom, u umjetničkoj porodici. Diplomirala je francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Usavršavala se na fakultetu u Grenoblu.

U dvogodišnjnem trajanju pohađala je predavanja na post-diplomskim studijama na Političkim naukama u Beogradu, smjer Sociologija kulture.

Radila je kratko kao profesorka francuskog jezika u X beogradskoj gimnaziji, a zatim kao stručni i naučni prevodilac u firmi sa poslovnim angažmanima u inostranstvu.

U tom svojstvu boravila je u više navrata i više godina u Džibutiju i Maroku.

Sankcije iz 1995. godine su uslovile da ode na prinudni odmor. Kako tada ima više vremena, posvećuje se književnom radu. Na promocijama romana Ljiljane Tomanović Ponomarev govorili su najugledniji kulturolozi i kulturni djelatnici sa ovih prostora poput:Đura Šušnjića, Ratka Božovića, Stevana Koprivice, Aleksandre Vuković...

Tomanović Ponomarev rado ističe da njeni porodični korijeni vode do Crne Gore i da je iz svoje duge i bogate porodične tradicije crpjela teme za svoj spisateljski rad.

Potiče iz stare i jedne od najuglednijih bokeljskih porodica. Dr Lazar Tomanović, rođeni stric njenog oca, je istorijska ličnost i bio je čovjek od posebnog povjerenja kralja Nikole. Tokom kraljeve vladavine Lazar Tomanović je bio predsjednik Vlade, predsjednik Suda, ministar inostranih poslova…

Otac Ljiljane Tomanović Ponomarev, vajar Luka Tomanović, je takođe znamenita ličnost i jedan od najuglednijih stvaralaca i na likovnim prostorima širim od crnogorskog.

Majke Ljiljane Tomanović Ponomarev, Ljubica, bila je Podgoričanka, od Vukićevića, pa je i autorka rođena u Glavnom gradu. Kao i očeva, tako je i porodica njene majka bila inspiracija za autorkino stvaralaštvo, za roman “Umetnik i muza”.

Ljiljana Tomanović Ponomarev živi i radi na relaciji Beograd - Herceg Novi.

Bonus video: