Sagledavanja nove stvarnosti

Na KotorArt Don Brankovim danima muzike biće održana petodnevna konferencija

627 pregleda 0 komentar(a)
Nekoliko tema biće podijeljeno u pet panela, Foto: Promo
Nekoliko tema biće podijeljeno u pet panela, Foto: Promo

Projekat KotorArt Don Brankovih dana muzike, Nova normalnost: promatranje /promišljanje/ preoblikovanje uloge umjetnosti i kulture nakon kovida-19, podržan je od strane Uneskoa u okviru Programa participacije za period 2020-2021. godine. Zamišljen je kao petodnevna konferencija čija je realizacija planirana od 15. do 19. jula 2021. godine i uključiće diskusiju o nekoliko tema podijeljenih u pet panela: Globalni osvrt, Promatranje, Promišljanje, Preoblikovanje i Nova normalnost.

Konferencija u Kotoru okupiće stručne ljude iz različitih oblasti poput umjetnosti, kulture, kulturne politike, kulturnog turizma i sociologije, u cilju sagledavanja nove stvarnosti. Nakon konferencije objaviće se publikacija koja će sadržati zaključke i preporuke do kojih se došlo tokom diskusija, a koja će se regionalno promovisati i distribuirati. Takođe, panel diskusije će biti emitovane uživo putem interneta, a planirano je i objavljivanje diskusija u vidu podkasta.

Konferencija započinje panelom “Globalni osvrt”, planiranim za 15. jul u Crkvi Sv. duha, u 19 časova, koji će okupiti predstavnike ambasada Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Hrvatske, Kine, Njemačke, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ukrajine, Velike Britanije i drugih.

Drugi dan konferencije nastaviće se panelom “Promatranje” na kojem se sagledavaju uticaji nove društveno-političke i tehnološke dinamike na kulturu, kulturni turizam i promociju kulturnog nasljeđa. Na ovu temu govoriće Darija Andovska, Vladimir Maraš, Aida Vežić i Ana Vukotić.

Treći dani tema “Promišljanje” podrazumijeva panel diskusiju o razumijevanju, adaptaciji i izgradnji izdržljivosti umjetničkog i kulturnog sektora u turbulentnim vremenima. Ova diskusija će okupiti Milenu Dragičević Šešić, Svetlanu Slapšak, Borisa Liješevića i Sehada Čekića.

Tokom četvrtog dana konferencije u okviru teme “Preoblikovanje” panelisti će biti Dora Ruždjak Podolski, Violeta Đerković, Rambo Amadeus i Ivo Županović.

Finalni dan konferencije pod nazivom “Nova normalnost” predstavlja panel na kojem će se rezimirati sve prethodne diskusije i pokušati pružiti konkretniji odgovori na nimalo laka pitanja u ovim izazovnim vremenima. Ovo završno veče okupiće Vesnu Bratić, ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta u Vladi Crne Gore, Maju Gojković, potpredsjednicu Vlade Srbije i ministarku kulture i informisanja, kao i Milenu Dragičević Šešić, Doru Ruždjak Podolski i Anu Vukotić.

Sve diskusije od 16-19. jula će se održavati na Pjaci od kina u 20 časova.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo Uneskoa, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU kreativne Evrope i ostalih sponzora.

Bonus video: