U Podgorici otvorena izložba slika Bojane Bogavac

Slike su rađene tehnikom akrilika na papiru, ali i raznim eksperimentima kombinovanja tehnika: tuša, flomastera, grafitne olovke i kolažiranja

4216 pregleda 147 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Izložba slika "Imagining the woman” umjetnice Bojane Bogavac večeras je otvorena u CUE hotelu u sklopu kompleksa Capital Plaze u Podgorici.

"Bojanina izložba je, može se reći , na neki način produbljivanje tema čovjeka, sa kojom se ona itekako bavi godinama, ovoga puta imajući u fokusu ženu kao centar njenih promišljanja. Odtuda i naziv izložbe 'Imagining the Woman"”, rekla je na otvaranju izložbe PR i marketing menadžer CUE hotela Mirjana Delić.

Izložbu slika nastalih u periodu od 2020. do 2021. godine je otvorio vajar Nikola Radonjić ističući da postavka ima prepoznatljiv likovni estetski manir i feminističku simboliku.

On je na otvaranju pročitao izjavu Bogavac koja predstavlja putokaz u kojem smjeru da promišljamo o izložbi i njenim radovima.

Bojana Bogavac
foto: Luka Zeković

"U ramu za generalnu sliku o izložbi ‘Imaginig the woman’, mogu da smjestim opis da je izložba nastala analizom načina na koji se žena preispituje u javnosti. Inspiracija za radove ima korjene u feminizmu, ali se konkretnije oslanja na razmišljanja kako o borbi za dostojanstvo, tako i o borbi za zagrljaje i nježnosti neophodne ženama u ovim vremenima", pročitao je izjavu umjetnice, Radonjić.

Bogavac je istakla da kao umjetnica teže verbalizuje svoje ideje i da njeni radovi govore umjesto nje.

Bojana Bogavac
foto: Luka Zeković

Slike su rađene tehnikom akrilika na papiru, ali i raznim eksperimentima kombinovanja tehnika: tuša, flomastera, grafitne olovke i kolažiranja.

Postavka će biti izložena 25 dana u galeriji hotela CUE u Podgorici.

Bojana Bogavac je rođena 1986. godine u Beranama. Na Cetinju je završila Srednju likovnu školu “Petar Lubarda”, odsjek grafički dizajn. Upisuje potom Studije grafičkog dizajna na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi prof. Mila Grozdanića. Kao student nagrađena je Prvom nagradom za Slobodan crtež 2007. godine, kao i i Nagradom za idejno rješenje sajta FLU na Cetinju 2008. godine.

Kao grafička dizajnerka i ilustratorka angažovana je na poslovima grafike knjige i ilustracije u Zavodu za udžbenike Podgorice. Članica je ULUCG-a. Izlagala je samostalno u Tivtu, Podgorici, Novom Sadu, Zagrebu, Kraljevu, Beogradu i Berlinu, te na kolektivnim izložbama u Crnoj Gori, Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Bonus video: