Bogavac: Radovi govore umjesto mene

Vajar Nikola Radonjić je otvorio izložbu ističući da ova postavka ima “prepoznatljiv likovni estetski manir i feminističku simboliku”.

5342 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Slike su rađene tehnikom akrila na papiru, raznim crtačkim tehnikama, ali i eksperimentima u vidu kolažiranja i sjeckanja koji su dovele do ovih kombinacija oblika i boja koje ne umijem da objasnim već se kroz njih izražavam”, kazala je za ”Vijesti” umjetnica Bojana Bogavac čija je izložba “Imagining the woman” otvorena u galeriji CUE hotela u kompleksu Capital Plaze u Podgorici.

“Bojanina izložba je, može se reći, na neki način produbljivanje tema čovjeka, sa kojom se ona itekako bavi godinama, ovoga puta imajući u fokusu ženu kao centar njenih promišljanja. Otuda i naziv izložbe ‘Imagining the Woman’”, rekla je PR i marketing menadžer CUE hotela Mirjana Delić o izložbi koja će biti otvorena 25 dana.

Vajar Nikola Radonjić je otvorio izložbu ističući da ova postavka ima “prepoznatljiv likovni estetski manir i feminističku simboliku”.

On je na otvaranju pročitao izjavu Bogavac koja predstavlja putokaz u kojem smjeru da promišljamo o izložbi i njenim radovima.

”U ramu za generalnu sliku o izložbi ‘Imaginig the woman’, mogu da smjestim opis da je izložba nastala analizom načina na koji se žena preispituje u javnosti. Inspiracija za radove ima korijene u feminizmu, ali se konkretnije oslanja na razmišljanja kako o borbi za dostojanstvo, tako i o borbi za zagrljaje i nježnosti neophodne ženama u ovim vremenima”, pročitao je izjavu umjetnice, Radonjić.

Postavku čini oko 40 slika nastalih u periodu od 2020. do 2021. godine koje upućuju na feminizam, a nastale su analizom načina na koji se žena posmatra u javnosti.

“Osnovno pitanje koje se nameće grafičkim dizajnerima i likovnim umjetnicima je kako spojiti zadatak, narudžbu i neku slobodnu interpretaciju. U fonu toga izabrala sam da ovaj put budu postavljeni radovi koji sugerišu na feminizam, tako što sam iz feminizma crpila likove žena koje plaču, žensku emocju, žene koje su se odavno izborile za svoja prava, kao i one koje se bore za svoje dostojanstvo i bolju prihvaćenost u današnjem društvu”, rekla je Bogavac o svojim radovima.

Umjetnica je objasnila da su radovi nastali u malim serijama, posmatrani kroz prizmu feminizma. Neke grupe tih radova imaju vesele motive, dok su na nekim prikazani neki tužni motivi.

“Na nekim radovima su prikazane situacije koje se tiču nečega božanskog, neke oslikavaju ljudskost punu emocije, dok se negdje mogu vidjeti i likovi žena koje plaču“, kazala je umjetnica o motivima koji prikazuju puno životnih stanja.

Umjetnica je tokom prethodne godine obilježene kovid pandemijom radila ilustracije za Shutterstock na temu zdravlja i zaštite na radu i na tradicionalnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore je predstavila svoja tri rada koja su se odnosila na temu korone.

“Neke od tih radova koje sam radila za Shutterstock i tradicionalnu izložbu su me povukle da razmišljam o široj slici svega toga. Kako bi se moglo, dok kovid još traje, pobjeći u kreativu da ne bi čovjek sebe gušio nekim drugim mislima koje nisu baš zdrave za njega, već da se kroz kreativu nađe utjeha i mir u ovim današnjim vremenima“, kazala je Bogavac.

Umjetnica je istakla da je ovog puta bila uključena u izložbu i kao kustoskinja, kao i da galerijski prostor CUE hotela doprinosi kompaktnosti radova.

“Oni efektnije djeluju, pošto su zidovi crni, a radovi su uokvireni bijelim ramovima“, objasnila je Bogavac.

Bonus video: