Djeca iz kineskog grada će nakon pandemije doći na Kotorski festival pozorišta

Direktor Odsjeka za prijateljske gradove Asocijacije prijateljstva grada Xiana, Zhang Lan rekao je da je taj grad još 2013. godine uspostavio prijateljske odnose s Kotorom

3681 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Djeca iz kineskog grada Sijan (Xian) će nakon pandemije ponovo doći na Kotorski festival pozorišta za djecu.

Direktor Odsjeka za prijateljske gradove Asocijacije prijateljstva grada Xiana, Zhang Lan rekao je da je taj grad još 2013. godine uspostavio prijateljske odnose s Kotorom.

„Djeca su pet puta prisustvovala Kotorskom festivalu pozorišta za djecu. Očekujemo nastavak dobrih odnosa s prijateljskim Kotorom“, kazao je Lan.

On je istakao da je Xian u Kini isto što i Kotor u Crnoj Gori.

Lan je rekao da su se u prošloj godini građani dva grada zajednički borili protiv pandemije.

„Kad smo saznali da u Opštoj bolnici Kotor imaju samo jedan respirator, vlast i asocijacija prijateljstva našeg grada su donirale Kotoru jedan novi uređaj, kao i druge materijale. Uz donaciju, dijelili smo i iskustvo u borbi protiv epidemije“, naveo je Lan.

U Pekingu je Svekineska narodna asocijacija za prijateljstvo sa inostranstvom, proslavila 10. Međunarodni dan prijateljstva.

Na događaju su predstavnici asocijacija prijateljstva iz raznih provincija i gradova Kine umjetničkim predstavama, nematerijalnim kulturnim baštinama i specijalitetima predstavili svoje provincije, kao i prijateljske odnose sa prijateljskim gradovima raznih zemalja.

Događaju je prisustvovalo oko 300 predstavnika raznih društvenih krugova Kine, stranih preduzeća u Kini, kao i predstavnika diplimatskog kora.

Ispred Crne Gore je učestvovao privremeni otpravnik poslova crnogorske ambasade u Kini Damir Šabanović.

Grad Heđin je krajem 2017. godine potpisao Sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa sa Herceg Novim, i sljedeće godine su realizovali međusobne posjete.

Bonus video: