Druže Milo mi ti se kunemo...

“Crna Gora je otvorena za investicije”, istakao je Milatović prilikom susreta sa gospodom iz ICD, “i nova Vlada je spremna da u punom kapacitetu pruži svu neophodnu podršku u otklanjanju potencijalnih barijera u poslovanju”

18969 pregleda 3 komentar(a)
Ivana Barišić & Matija Vuković (Massiv. Architecture and Design), maketa CG paviljona na EXPO 2020, Foto: salon2020.sacg.me
Ivana Barišić & Matija Vuković (Massiv. Architecture and Design), maketa CG paviljona na EXPO 2020, Foto: salon2020.sacg.me

Obavijestih se u prošlu subotu, 3. jula - na Internet stranici Vlade Crne Gore - slava joj i milost - da se prof. dr Zdravko Krivokapić, premijer naš, “cijeneći izuzetno dobre odnose Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata”, odazvao “pozivu Njegovog Visočanstva Šeika Muhameda Bin Rašid Al Maktuma (Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum) da učestvuje na Expo 2020 Dubai”.

Na adresi en.wikipedia.org se pak obavijestih da Šeik Muhamed (Al Maktum, za prijatelje) vrlo uspješno obnaša funkcije potpredsjednika i premijera UAE, te ministra odbrane, a ujedno je i poglavar Emirata Dubai - što bi se uhvatilo, otprilike, kao poptpredsjednik Vlade Abazović, predsjednik Vlade Krivokapić, ministarka odbrane gospođa Injac i, naravno - Bato Carević, predsjednik Opštine Budva, najbogatije i najprosperitetnije opštine u CG - sve u jednoj osobi.

Maketa CG paviljona na EXPO 2020
Maketa CG paviljona na EXPO 2020foto: Salon2020.sacg.me

I sad se mi pitamo čemu (iznebuha) to Krivokapićemo odazivanje na Al Maktumov poziv - ako znamo da je Vlada CG - slava joj i milost - prvo odlučila da otkaže učešće CG na EXPO u Dubaiju - bilo je to koncem marta tekuće godine - da bi nakon nekih mjesec dana, na 21. sjednici održanoj 22. aprila, ipak usvojila Informaciju o učešću CG na Expo 2020 - što će reći da je na koncu odlučeno da se nastavi sa realizacijom projekta predstavljanja CG na EXPO 2020.

Kormilo tima koji predano radi na osmišljavanju crnogorskog prisustva na EXPO 2020 u rukama je Jakova Milatovića, ministra ekonomskog razvoja - koji je koncem juna boravio u dvodnevnoj posjeti UAE - gdje se prvoga dana sreo sa predstavnicima Investicione korporacije Dubaija (ICD - u čijem vlasništvu je kompleks Porto Montenegro) i sa Gejt Al Gejtom (Ghaith Al Ghaith), izvršnim direktorom avio-kompanije Fly Dubai, koja je 25. juna uspostavila direktne letove na liniji Dubai - Tivat, a drugog dana se sreo sa njenom ekselencijom Rim Al Hašimi (Reem Al Hashimy), državnom ministarkom za međunarodnu saradnju UAE, te generalnom direktorkom EXPO 2020.

“Crna Gora je otvorena za investicije”, istakao je Milatović prilikom susreta sa gospodom iz ICD, “i nova Vlada je spremna da u punom kapacitetu pruži svu neophodnu podršku u otklanjanju potencijalnih barijera u poslovanju, kao i da poveća efikasnost u realizaciji započetih i budućih projekata” - i zakucao konstatacijom da je “sinergijski efekat između Vlade i investitora ključ uspjeha Crne Gore”. Druže Milo mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo - u potpisu: nova Vlada. Mladog Milatovića je očigledno ponio trenutak, pa je dodao “da Vlada ima jasnu strategiju razvoja Crne Gore (pokušah da iskopam tu strategiju na gov.me - ali je ne iskopah - op.a.), a članstvo u EU je njen najvažniji dio (pozdravljam! - op.a)” - i da je “siguran da će Crna Gora postati članica EU u mandatu ove Vlade (kladio bih se da neće - op.a.)”.

Što se tiče avio-linije Dubaji - Tivat, za najjeftiju varijatu (Dunjica i ja, 9. jula iz Tivta za Dubai, 18. jula iz Dubaija za Tivat - Economy lite, standard meal), trebalo bi izdvojiti 1.456,82 eura (srijeda, 7. jul, u 19:00 časova) - što su, poređenja radi, skoro-pa tri prosječna dohotka u CG.

Ministar Milatović je pozdravio otvaranje linije Dubai - Tivat, i “kazao da postoji veliko interesovanje za privlačenje što većeg broja turista iz UAE u Crnu Goru”, a Al Gejt je kazao da je “Expo 2020 dobra prilika da se ostvari intenzivnija saradnja između Vlade CG i kompanije Fly Dubai, ne samo u cilju uspostavljanja novih avio letova, već i u drugim oblastima od zajedničkog interesa”. Na Al Gejtovu misao, Milatović se nadovezao činjenicom “da turisti sa Bliskog istoka još uvijek nijesu dovoljno upoznati sa ljepotama naše zemlje”, te da je “učešće CG na EXPO 2020 dobra prilika za jaču prezentaciju investicionih i turističkih potencijala CG”.

Prilikom susreta sa njenom ekselencijom Rim Al Hašimi, gospodin Milatović je iznio uvjeravanja “da Vlada CG ostaje posvećena da na najbolji način predstavi Crnu Goru” na EXPO 2020 - a zatim su se Al Hašimi i Milatović složili “da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje i razmjenu iskustava između dvije zemlje, pogotovo na polju ekonomije i turizma, ali i trgovine, obrazovanja i obnovljivih izvora energije”. Njena ekselencija Rim Al Hašimi je, sa svoje strane, “iskazala zadovoljstvo sastankom i prisustvom ministra Milatovića u Dubaiju, i kazala da je veoma raduje što će se CG učestvovati na ovom važnom globalnom događaju koji će biti izvanredna prlika za CG da, tokom šest mjeseci trajanja izložbe, kroz različite programske segmente predstavi razvojne projekte i investicioni ambijent, te na taj način približi CG UAE i cijelom svijetu”.

Da bi se 7. jula, u prošli četvrtak, ponovo oglasio premijer Krivokapić - koji je ponovio da je EXPO 2020 prilika da se CG “predstavi kao ekonomski stabilna i atraktivna investiciona destinacija”, te da je “to veoma važna manifestacija za našu zemlju, za ekonomiju, turizam, kulturu, za sve naše građane i zato svi treba da dobiju jednaku šansu da u njoj učestvuju”.

“Ohrabrujum sve preduzetnike, stvaraoce, startup-ove, organizacije i ostale privredne subjekte”, istakao je premijer, “da se prijave na Javni poziv koji je raspisalo Ministarstvo ekonomskog razvoja i time doprinesu što boljoj prezentaciji Crne Gore kao kreativne, otvorene, zemlje ideja, spremne na saradnju”.

“I ne samo vas!”, rezolutan je bio premijer. “Potrebni su nam i informatori (postava u budućem paviljonu Crne Gore na EXPO 2020). Pozivam sve mlade ljude, budućnost Crne Gore i naš najdragoceniji resurs, da se prijave za tu ulogu”.

Odnosi li se Krivokapićev poziv i na gospodina Buraza/Sinovca - donedavno najsvjetliju zvijezdu (emerging star) na nebu crnogorske arhitekturice mlade - mnogo mlade, mnogo slatke - a ujedno i autora CG postavke na EXPO 2020 - ostaje da se vidi. U ovom trenutku raspolažem nezvaničnim informacijama da Buraz/Sinovac nije više u igri - ali zato nemam zvanične informacije o tome ko stoji na čelu (novog) autorskog tima koji se bavi tehničkim detaljima vezano za crnogorski paviljon - odnosno za crnogorsko prisustvo na EXPO 2020 - a ne znamo ni da li će taj tim uvažiti grdne napore koje su Buraz/Sinovac i gospođa Dotična (njegova desna ruka) uložili u osmišljavanje crnogorske postavke u minulom periodu.

U to ime, prilažem dvije fotografije makete našeg paviljona na EXPO 2020 - koje su Buraz/Sinovac i Dotična prezentovali na IV CG Salončiću arhitekturice mlade - mnogo mlade, mnogo slatke - koncem prošle godine.

Bonus video: