Otvorena izložba fotografija "Up to date"

Radove je izložilo 11 studenata Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja: Andrea Braić, Iuliana Bulatova, Aleksandra Drecun, Dušan Đukić, Una Đuranović, Jelena Iličković Tomić, Ksenija Radojević, Jasmina Šuntić, Amina Tutić, Jovana Vujanović Radunović i Simona Vujović

4092 pregleda 129 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Anđela Flis
Foto: Anđela Flis

Izložba fotografija "Up to date" otvorena je u Galeriji F 64 u ulici Đoka Miraševića 61 u Podgorici.

"Izložba je koncipirana na taj način da su selektovani radovi različitih tematika, ali su svi sa jasno definisanim konceptom. Naziv izložbe “Up to date”, na neki način ukazuje na nešto što teži da bude novo, a da djeluje u aktuelnom trenutku", rekla je asistenkinja FLU-a Sandra Đurović, koja je i kustoskinja postavke.

Na otvaranju izložbe osim Đurović su govorili profesor sa FLU-a Lazar Pejović i osnivač galerije F 64 Dejan Kalezić, dok je muzički dio programa upotpunio Matija Lončar svirajući gitaru.

"Fotografiju i umjetnost fotografije mi danas ne možemo više da razdvajamo od umjetnosti kao takve i sve podjele tog tipa su jednostavno pase“, rekao je Pejović.

izložba Up to date
foto: Anđela Flis

Radove je izložilo 11 studenata Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja: Andrea Braić, Iuliana Bulatova, Aleksandra Drecun, Dušan Đukić, Una Đuranović, Jelena Iličković Tomić, Ksenija Radojević, Jasmina Šuntić, Amina Tutić, Jovana Vujanović Radunović i Simona Vujović.

Fotografije studenata su nastale tokom jednosemestralnog procesnog rada na predmetima iz oblasti fotografije.

izložba Up to date
foto: Anđela Flis

U sklopu otvaranja izložbe otvorena je i Galerija F64, koja je prva specijalizovana galerija za fotografije u Crnoj Gori.

"Zadovoljstvo mi je što je konačno jedna ovakva stvar počela da se realizuje. Specijalizovana galerija fotografije je ustvari jedna vrlo urbana galerija”, rekao je Pejović.

Kalezić je na otvaranju istakao da galerijske aktivnosti vide samo kao jedan segment djelovanja u široj misiji promocije fotografije kao umjetničkog medija i da će se u sklopu galerije pružati tehnička i produkcionu podršku u izradi, opremanju i izlaganju fotografije.

izložba Up to date
foto: Anđela Flis

"Galerija treba da bude centar okupljanja i da omogući povezivanje crnogorske foto scene sa regionom kroz zajedničke programe, razmjenu izložbi i stalnu podršku javnom diskursu o fotografiji , ne samo kroz izložbe nego i radionice, okrugle stolove, izdavačku djelatnost i druge segmente”, poručio je Kalezić.

Bonus video: