Stvaralaštvo dugo 55 godina

Promocija druge knjige i izložba radova Luke Lagatora večeras u Modernoj galeriji u Podgorici

1468 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poster
Foto: Poster

Povodom obilježavanja 55 godina stvaralaštva Luke Lagatora i izlaska iz štampe njegove druge knjige nagrađenih i selektovanih radova na svjetskim festivalima karikature, večeras u 20 časova biće otvorena izložba njegovih radova, u Modernoj galeriji JU Muzeji i galerije Podgorice.

Na izložbi će o knjizi i stvaralaštvu Luke Lagatora, na polju karikature, govoriti Vlatko Simunović, Marko Špadijer i sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović. Prisutnima će se obratiti i autor.

Knjiga u kojoj je objavljeno 78 nagrađenih i 148 selektovanih radova širom svijeta, od 2008. godine do danas, izašla je u izdanju Matice crnogorske, uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture. Na izložbi će biti izloženo svih 125 nagrađenih radova Luke Lagatora.

Predstavljanje značajnog segmenta opusa ovog multimedijalnog likovnog umjetnika organizuje Matica crnogorska, Sekretarijat za kulturu i sport i JU Muzeji i galerije Podgorice u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto.

Luka Lagator je istaknuti kulturni stvaralac, jedan je od najpoznatijih svjetskih autora kada je u pitanju festivalsko-salonska, odnosno takmičarska karikatura. O tome svjedoči 125 nagrada na internacionalnim festivalima širom svijeta, brojne nominacije i više stotina selektovanih radova, rad u internacionalnim žirijima, kao i 28 samostalnih izložbi karikatura i 27 samostalnih izložbi slika u zemlji i u inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, kako u svijetu, tako i u regionu, a neka od njih su: dvije Plakete Ujedinjenih nacija, “Zlatni Pjer”, Nagrada “The Yomiuri Shimbun” - Japan, “Premio CAVA” - Italija, “Grand prix” - Alania, “Grand prix” - Zagreb, “Majstor karikature” - Plovdiv, Nagrada “RED MAN” - Kina i 15 prvih nagrada na raznim internacionalnim takmičenjima najboljih svjetskih karikaturista.

Lagator je dobitnik Trinaestonovembarske nagrade, Nagrade Prijestonice Cetinje, Povelje “Ivan Crnojević” i najvećeg državnog priznanja Trinaestojulske nagrade.

Crnogorski karikaturista je i član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1978. godine i Udruženja karikaturista Crne Gore od 1997. godine, a član je Matice crnogorske i predsjednik njenog Ogranka Cetinje.

Bonus video: