Film "Diva" premijerno na Barskom ljetopisu

Film je sniman na lokacijama u Podgorici, Petrovcu i Kotoru, a završna scena snimljena je u francuskom gradu Miluzu

5499 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Danilo Dado Pavlović
Foto: Danilo Dado Pavlović

Na sinoćnjem Barskom ljetopisu premijerno je prikazan crnogorsko-francuski kratki igrani film "Diva". Veče je bilo posvećeno Filmskom centru Crne Gore na Trgu Vladimira i Kosare.

Francuski reditelj i scenarista ovog filma Kristof Žaroš istakao je da je radeći na drugim projektima u Crnoj Gori dobio inspiraciju za ovaj film, a glavnu ulogu je igrala crnogorska glumica Sanja Popović.

“Drago mi je što sam bila dio ekipe koja je puna entuzijazma, a to se ne srijeće u ovom brzom i površnom vremenu. Dali smo maksimum i dobili sjajan film kad je u pitanju kratka forma”, kazala je ona.

Pored nje, u filmu igraju: Pavle Ilić, Ivona Čović Jaćimović, Slavko Kalezić, Vjera Bulatović i Stevan Radusinović.

“Na ovom snimanju sam bila podrška, i raduje me činjenica da sam upoznala Kristofa i u procesu snimanja bila tu uz njih”, istakla je Ivona Čović Jaćimović.

Slavko Kalezić u filmu glumi menadžera, te je priznao da je lako ušao u ulogu s obzirom na to da je ista došla nakon njegovog učešća na Eurosongu i britanskom X-faktoru.

“Tamo sam bio okružen sa dosta menadžera, kupio sam od njih fore i gledao kako se ponašaju, pa mi nije bilo teško da odgovorim na zadatak koji sam dobio. Snimanje filma je prošlo u božanstvenoj atmosferi. Umjetnost je moj način života, ne samo profesija kojom se bavim, tako da mi je bilo drago što sam okružen čestitim ljudima, a danas je najteže biti čovjek”, kazao je Kalezić.

Najmlađi član ekipe, Vjera Bulatović nada se da će biti još ovakvih projekata.

“Bilo mi je super na snimanju, veoma zabavno”, prokomentarisala je ona.

Film je sniman na lokacijama u Podgorici, Petrovcu i Kotoru, a završna scena snimljena je u francuskom gradu Miluzu.

Barski ljetopis
foto: Danilo Dado Pavlović

Producent filma Marko Jaćimović kazao je da je “Diva” snimljena uoči pandemije koronavirusa, pa je zbog toga i postprodukcija trajala duže.

“Film smo, skoro kompletan, snimili u Crnoj Gori. Postprodukcija je većinom rađena ovdje, samo dio u Francuskoj, pa smo negdje i sebi pokazali da smo sposobni, ne samo za regionalne, već i za svjetske koprodukcije”, objasnio je on.

Kako je drugo veče filmskog programa Barskog ljetopisa bilo posvećeno Filmskom centru Crne Gore, direktor Sehad Čekić podsjetio je da je ova institucija počela sa radom 2017. godine.

“FCCG je zasnovan na zakonu o kinematografiji i na najboljim praksama koje su postojale u regionu. One govore da treba da postoji institucija koja će da se bavi savremenom kinematografijom. Mi smo u Crnoj Gori prije osnivanja Filmskog centra imali nekoliko značajnih institucija, prije svega Fakultet dramskih umjetnosti osnovan je ’94. godine i Crnogorska kinoteka osnovana 2000. godine. Sa osnivanjem Filmskog centra zaokružili smo nešto što se zove institucionalni okvir”, objasnio je Čekić i dodao da se Filmski centar bavi mnogim stvarima, a prva je podrška novim produkcijama i obezbjeđivanje uslova.

“Kroz konkurse i druge videove podrške pokušavamo da podignemo nivo produkcije u Crnoj Gori. Sa druge strane podržavamo i koprodukcije. Takođe, radimo i na promociji Crne Gore kao filmske destinacije”, kazao je on.

Podsjetio je da je Crna Gora članica skoro svih značajnijih institucija, organizacija i fondova.

“Takođe radimo na promociji filmske kulture u Crnoj Gori, podržavamo određene programe kod filmskih festivala, tako da je širok dijapazon naših obaveza”, objasnio je Čehić.

Osvrnuo se i na snimanje filma “Diva” koji su podržali.

“Bitno nam je da sarađujemo sa što više partnera, ne samo u regionu, već i u Evropi. Nažalost, saradnja sa Francuskom je prilično komplikovana, jer je u pitanju najveća na tlu kontinenta kinematografija sa velikim sistemom podrške i visokim standardima. Zato projekat ‘Diva’ ispipava kako možemo da sarađujemo i koji su to standardi. Mislim da je produkcija i svi ljudi koji su bili učesnici u ovom projektu odgovorili tim uslovima. Činjenica da je podržan od dva francuska fonda, govori da je imao i određene kvalitete”, zaključio je Čekić.

U sklopu filmskog programa nakon “Dive”, publika je imala priliku da vidi i ostvarenja „Peloid“, „Paket See“, „Posjeta“ i „Obrad“.

Večeras će Barski ljetopis biti nastavljen promocijom romana crnogorskog književnika Ognjena Spahića „Pod oba sunca“. Program ispred Dvorca kralja Nikole počinje u 21 sat.

Bonus video: