"Truba - Moj instrument": Knjiga o kraljveskom instrumentu napisana za osnovce i početnike

"Knjiga je pisana savremenim jezikom, prilagođena djeci i sadrži dodatna poglavlja poput pripreme za javni nastup, liste prijedloga za slušanje muzike i dnevnika vježbanja kojima autorka daje lični pečat, sagledavajući širi kontekst učenja sviranja duvačkog instrumenta, vaspitanja i obrazovanja mladih", objasnila je Lakičević

5626 pregleda 0 komentar(a)
Autorka i knjiga, Foto: Sara Lakićević
Autorka i knjiga, Foto: Sara Lakićević

U okviru KotorArt Don Brankovih dana muzike za četvrtak, 29. jul zakazana je promocija knjige autorke Sare Lakičević "Truba - Moj instrument".

Učesnici konferencije, pored autorke, biće Ratimir Martinović, direktor KotorArta i Aleksandar Solunac, prva truba Beogradske filharmonije.

Knjiga "Truba – moj instrument" predstavlja prvu knjigu u Crnoj Gori ovog tipa.

Prema riječima autorke, napisana je za potrebe nastave trube u osnovnoj muzičkoj školi a mogu je koristiti i početnici na svim limenim duvačkim instrumentima.

"Sadrži precizno objašnjene sve tehničke aspekte sviranja trube, počev od pravilnog stava, istezanja tijela i vježbi disanja, do konkretnih vježbi dugih tonova, fleksibilnosti, intervala, ljestvica i etida. Knjiga je pisana savremenim jezikom, prilagođena djeci i sadrži dodatna poglavlja poput pripreme za javni nastup, liste prijedloga za slušanje muzike i dnevnika vježbanja kojima autorka daje lični pečat, sagledavajući širi kontekst učenja sviranja duvačkog instrumenta, vaspitanja i obrazovanja mladih", objasnila je Lakičević.

U recenziji knjige prof. dr Ratko Božović istakao je da je odluka da se napiše udžbenik o trubi bila odvažna, racionalna i cjelishodna. "Pošto autorka trubu vidi kao kraljevski instrument, ona zna kako se brani i vrijednost njegovog identiteta i umjetničkog uticaja".

Promocija je zakazana za 20 časova, u Crkvi sv. Duha u Kotoru.

Lakičević je završila tri smjera srednje muzičke škole: za klavir, za trubu i teoretski smjer u ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru, a potom studije trube na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mladena Đorđevića.

Master studije trube završila je u Barseloni, na Konzervatorijumu Liceu, u klasi čuvenog soliste i pedagoga Luisa Gonazalesa Martija. Tokom školovanja osvajala je nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima a pohađala je seminare kod priznatih pedagoga i svirača.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.

Festival se od starta profilisao i dalje razvija kao društveno odgovoran, tematski aktuelan, turistički atraktivan, umjetnički promišljen, i sve aktivniji u pogledu podizanja nivoa ekološke svijesti.

Bonus video: