Lagator: Radim sa namjerom i željom da traje

Izložba karikatura Luke Lagatora otvorena u Modernoj galeriji u Podgorici,

2048 pregleda 2 komentar(a)
Lagator, Foto: Jelena Kontić
Lagator, Foto: Jelena Kontić

Diskretno, a pravo u metu, na duhovit, filosofski, spontan i sarkastičan, umjetnički i originalan način, istaknuti crnogorski kulturni stvaralac, jedan od najpoznatijih svjetskih autora kada je u pitanju festivalsko-salonska, odnosno takmičarska karikatura, Luka Lagator, već 55 godina stvara jedinstvena umjetnička djela - karikature kojima vješto iznosi svoje viđenje vremena, realnosti, života i svijeta - i na lokalnom i na globalnom nivou.

Ipak, njegova djela su prije svega promišljena i odmjerena, ne upadaju u zamku primitivnih ili podrugljivih ilustracija, dnevno-političkih komentara...

To se može vidjeti na njegovoj samostalnoj izložbi u Podgorici koja je preksinoć otvorena u Modernoj galeriji JU Muzeji i galerije Podgorice, povodom obilježavanja 55 godina stvaralaštva Luke Lagatora i izlaska iz štampe njegove druge knjige nagrađenih i selektovanih radova na svjetskim festivalima karikature. Izbor iz bogatog opusa čini 125 radova nagrađenih širom svijeta, a u knjizi je objavljeno 78 nagrađenih i 148 selektovanih, od 2008. godine do danas. Knjiga je izašla u izdanju Matice crnogorske, uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture, a izložba je organizovana u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto.

Luka Lagator izložba
foto: Jelena Kontić

Lagator je tim povodom istakao da je ovaj događaj doživio kao izuzetnu počast povodom njegovih 75 godina i 55 godina njegovog stvaralaštva. Dodao je i da je zahvalan i ponosan na prošlogodišnju samostalnu izložbu koja je organizovana u Biljardi, a koju je posvetio Cetinju. Na toj izložbi predstavljeni su svi nagrađeni radovi od 1984. do 2019. godine.

“Imamo često običaj da kažemo ‘Oću da mi se nacrtaš tu i tu, tada i tada’... E pa, ja sam se upravo nacrtao ovdje, na ovom mjestu i u ovo vrijeme, sa ovim što vidite i što je izloženo vašem sudu, nakon što je bilo izloženo i sudu mnogobrojnih međunarodnih članova žirija, od Japana pa do Japana, jer Zemlja ipak nije ravna ploča. Svaki od ovih radova je selektovan, a mnogi od njih ne samo selektovani već i nagrađeni. Davno sam se manuo dnevno-političke karikature koja traje otprilike koliko i vijest, odnosno - nema tu snagu da traje, a ovo što sam stvarao i što radim sad - radim sa osnovnom intencijom i željom da traje”, kazao je Lagator.

Dugogodišnji generalni sekretar Matice crnogorske i glavni i odgovorni urednik časopisa “Matica” Marko Špadijer, podsjetio je da se ovih dana na Olimpijadi u Tokiju hiljade sportista iz cijelog svijeta nadmeću za uspjeh i najviša odličja.

”Međutim, kada jedan Cetinjanin učešćem na svojim olimpijadama dobije 126 internacionalnih nagrada za karikaturu, bude dva puta proglašen najboljim karikaturistom u Jugoslaviji i dva puta svrstan u top listu 20 najboljih karikaturista u svijetu, pa sve to prođe bez adekvatne društvene pažnje - to liči na nepravdu”, poručio je Špadijer otvarajući izložbu.

On je primijetio da karikatura u Crnoj Gori ima dugu tradiciju i istaknute stvaraoce, ali se tek sa Lukom Lagatorom i Darkom Drljevićem svrstava u svjetski rang. To je posebno značajno jer je u našoj zemlji mali broj listova, časopisa i sličnih stimulansa za bavljenje ovom vrstom stvaralaštva.

”U takvim prilikama bavljenje karikaturom dođe kao znak prkosa i gorčine”, kaže Špadijer i dodaje da je trebalo da prođe dosta vremena da se uspjesi Luke Lagatora postignuti u svijetu valorizuju u zemlji iz koje dolazi i da se krunišu Trinaestojulskom nagradom.

Luka Lagator izložba
foto: Jelena Kontić

”Karikatura je vrsta posebnog grafičkog jezika koji pokazuje groteksnost ili apsurdnost sa ciljem da izazove podsmijeh, da nasmije i ujede. Luka Lagator pripada takozvanoj salonskoj karikaturi, izbjegava dnevne teme, posebno političke, jer nastoji da svojoj karikaturi obezbijedi trajnost. Sam je zanimljivo definisao svrhu karikature; on kaže da je to: ‘Da se o jadu nasmijemo’”, podsjeća Špadijer.

Lagator je dodao da i karikatura i crtež nastaju kao definicija određenog programa, trenutka, aktuelnosti... - što se ipak najviše traži od karikature. No:

”Čini mi se da ja kroz svoje karikature donosim sebe kroz filozofski stav o životu o pojavama koje se dešavaju i globalno i lokalno, što se može primijetiti na mojim radovima”, kaže Lagator.

Prisutnima se obratila i sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, Ana Medigović, koja je kazala da je ovo još jedan događaj kojim Sekretarijat za kulturu i sport aktivno radi na promociji kulturnih događaja “koji svojim značajem jačaju našu kulturnu svijest i kulturni identitet Crne Gore”.

Prisutnima se obratio i književni kritičar, novinar i publicista Vlatko Simunović.

”Karikatura je možda najuspjeliji planetarno crnogorski proizvod. Koliko god mi Crnu Goru poistovjećivali sa njenim morem, turističkom ponudom, malo šta je toliko uspjelo i priznato u svijetu u oštroj konkurenciji, kao što su to crnogorske karikature. Posmatrajući ostvarenja Luke Lagatora često sam razmišljao da to nijesu karikature koje imaju onaj potencijal da utiču na čitaoce, već isključivo slike jednog neprikosnovenog slikara koji u svoje radove unosi elemente karikature, konkretno distorziju koja je tom žanru svojstvene”, objasnio je Simunović i rekao da Lagator te elemente majstorski kombinuje kako bi pokazao suštinu fenomena koji je u fokusu njegove pažnje.

”Njegove karikature su uvijek nešto više od društvene i političke satire. One se iščitavaju kao proizvod jednog cjelovitog sistema mišljenja autora, pogled na život koji nije zagađen česticama dnevne politike, nadmoći i likovanja koji su najčešće indikator, prilično pouzdan, inferiornosti i frustraciji. I nikad, nikad karikature Luke Lagatora nijesu tu da bi lagale i udovoljavale posmatraču”, poručio je Simunović.

Luka Lagator izložba
foto: Jelena Kontić

Špadijer je dodao da je uvjeren sam da će karikature Luke Lagatora objavljene u novoj knjizi, kao i one koje čine postavku ove izložbe - naći izazov za razmišljanje i podijeliti dio ponosa što je dobio povjerenje svijeta.

Luka Lagator je prisutnima obećao da će nastaviti sa svojim radom, prvenstveno jer je takmičarskog duha, voli da se takmiči na najvećem svjetskom nivou i voli to što radi.

Izložba u Podgorici otvorena je do kraja avgusta.

”Karikatura - a posebno ovaj vid kojim se ja bavim - zaista jeste univerzalni jezik i univerzalna riječ za čitav svijet. Kroz taj oblik likovnog izraza ja nastojim da problem ili zadatu temu obradim tako da se ne rugam nikome i da ne vrijeđam nikoga, a da lapidarno, sa malo elemenata, kažem dosta. Najbolji rad je onaj koji je jasan svima bez ijedne riječi i može se dojmiti kao iskra duha koja nastane za kratko vrijeme i koja govori sama za sebe, umjesto nekoliko stubaca napisanog teksta”

Bonus video: