Interkulturalnost u znaku muzike

Mladi kineski umjetnici predstavili su se tokom vikenda na KotorArtu u sklopu programa “Kineska scena”, u saradnji sa Šangajskim orijentalnim kulturnim centrom

1127 pregleda 0 komentar(a)
Studentkinja violine Čen Džunghan i pijanistkinja Džang Đuenđe, Foto: Krsto Vulović
Studentkinja violine Čen Džunghan i pijanistkinja Džang Đuenđe, Foto: Krsto Vulović

Muzički program koji je KotorArt upriličio za vikend bio je objedinjen nazivom “Kineska scena”. U saradnji sa Šangajskim orijentalnim kulturnim centrom i po njihovoj preporuci, KotorArt je predstavio mlade kineske umjetnike, odnosno kako je u programu naznačeno - delegaciju vrhunskih šangajskih mladih umjetnika. Prve večeri, u subotu 31. jula, publika je imala priliku da sluša violinistu Džang Džou Jaodunga, a druge, u nedjelju 1. avgusta, studentkinju violine Čen Džunghan. Obje večeri svirala je pijanistkinja Džang Đuenđe, kao solista i kao kamerni izvođač sa violinistima.

Kako bi osvrt na koncerte bio potpuniji, potrebno je naglasiti da su dvoje violinista različitih uzrastnih dobi, pa su, s obzirom na to, na KotorArt došli sa različitim koncertnim iskustvom. Džang Džou Jaodung, koji je violinu počeo da uči s pet godina, pohađao je osnovne studije na Nacionalnom univerzitetu Singapura, trenutno je na master studijama na Muzičkom centru Leopold Mocart pod mentorstvom prof. Linus Rot, a usavršavao se kod poznatih violinista kao što su Amojal, Kušnir, Gluzman, Aškenazi. Iskustvo koje je stekao na brojnim takmičenjima i koncertima omogućilo mu je samopouzdanje koje mu je na nastupu u kotorskoj Crkvi Sv. Duha bilo od izuzetne važnosti, s obzirom na neobično koncipiran program. Naime, program je u najvećoj mjeri bio fokusiran na solistički repertoar, što iz aspekta resitala profesionalnih violinista nije uobičajena praksa.

S tim u vezi, Jaodung je kroz interpretacije Sonate za solo violinu u a-molu, br. 2 Johana Sebastijana Baha i Sonate za violinu u G-duru, br. 5 Ežena Isaije predstavio visok stepen savladanosti različitih stilova i tehnika sviranja. Pored toga, Jaodung je izveo jedan od ukupno četiri stava Sonate Bele Bartoka, što je kao pristup koncertnom programu više opravdano za mlađi uzrast studenata/učenika.

Jaodungova mlađa koleginica, Čen Džunghan pohađa osnovne studije na salcburškom Mocarteumu, kao studentkinja prof. Lili Fransis. Ona takođe ima bogato takmičarsko iskustvo, a nedavno je ostvarila zapažen nastup sa Salcburškim kamernim solistima, kada je kao solistkinja svirala Mocartov Violinski koncert br. 5, K. 219. S tim u vezi, odlučila je da isto djelo predstavi i na KotorArtu. Međutim, interpretacija solističkog koncerta u kojoj umjesto orkestra slušamo klavirski izvod nije ugođaj na kojem treba insistirati na koncertnoj sceni, to jest izvan obaveznih školskih/studentskih provjera znanja.

Kada je riječ o pijanistkinji, Džang Đuenđe je studirala na Šangajskom muzičkom konzervatorijumu, Univerzitetu umjetnosti u Berlinu i stekla je master diplome za koncertnog pijanistku i korepetitora. Ona se upravno kroz te dvije uloge predstavila na koncertima na Don Brankovim danima muzike. Kao solistkinja, izvela je Sonatu u Fis-duru, op. 78 Ludviga van Betovena i Fantaziju Putnik Franca Šuberta.

Posebno je zanimljivo bilo slušati kompozicije koje u našem regionu nisu poznate. Naime, oboje violinista su sa pijanistkinjom izveli djela kineskih autora, među kojima su Li Goućuen, Lju Tjenhua i Mao Juen. Time su se mladi umjetnici prikazali i kao ambasadori kulture svoje zemlje, što iz aspekta interkulturalnosti ima izuzetan značaj.

Bonus video: