Funkcija umjetnosti je da pruža otpor politizaciji, mijenja svijet i svijest

Predsjednica žirija u selekciji dugometražnog igranog filma, glumica Tatjana Tanja Bošković, saopštila je da je Gran pri - Veliku zlatnu mimozu za najbolji film dobio “Oaza” reditelja Ivana Ikića, koji na hrabar i filmski inovativan način otvara pred nama jedan svijet često zapostavljen i sklonjen od očiju društva. Ovom ostvarenju pripala je i plaketa Zoran Živković

2873 pregleda 0 komentar(a)
Tanja Bošković, Foto: Vanja BerberoviĆ
Tanja Bošković, Foto: Vanja BerberoviĆ

Svečanom dodjelom nagrada i projekcijom filma “Anet” Leosa Karaksa preksinoć je na tvrđavi Kanli Kula zatvoren 34. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival. Program je vodila glumica Dubravka Drakić, a početak večeri obilježio je nastup Gradske muzike i mažoretki Herceg Novi, koji ove godine slave 135, odnosno 50 godina rada. Uslijedila je dodjela priznanja u dvije selekcije, dugometražnog igranog i studentskog filma.

Predsjednica žirija u selekciji dugometražnog igranog filma, glumica Tatjana Tanja Bošković, saopštila je da je Gran pri - Veliku zlatnu mimozu za najbolji film dobio “Oaza” reditelja Ivana Ikića, koji na hrabar i filmski inovativan način otvara pred nama jedan svijet često zapostavljen i sklonjen od očiju društva. Ovom ostvarenju pripala je i plaketa Zoran Živković.

Publici su se poklonili producenti filma Marija i Milan Stojanović, scenografkinja Dragana Baćović, Tijana Marković, Marijana Novaković i Valentino Zenuni koji su tumačili glavne uloge.

Nagradu je uručila Gordana Porobić-Krcunović, poslovna direktorica Festivala i izvršna direktorica Javne ustanove kulture Herceg Fest, a plaketu je uručio Luka Živković, sin dugogodišnjeg producenta i direktora Festivala u čiju čast je ova nagrada ustanovljena.

Porobić-Krcunović je zahvalila svima koji su pomogli u organizaciji ovogodišnjeg izdanja, a posebno publici koja je tokom proteklih sedam dana krenula u hercegnovski filmski đir i potvdila da ovaj festival ima budućnost.

”Večeras se završava 34. hercegnovski filmski đir, u koji smo krenuli odavde, s Kanli Kule. Naš početak je bio i malo nespretan, napravili smo i jednu grešku. Za neke je ona bila neoprostiva, a za nas je postala felix culpa. Iskoristili smo je da pokažemo da je funkcija umjetnosti i kulture da pruža otpor politizaciji, da mijenja svijet i svijest, i da umjetnost pobjeđuje”, poručila je Porobić-Krcunović.

Filmski festival Herceg Novi
foto: Vanja Berberović

Zlatna mimoza za režiju dodijeljena je rumunskom reditelju Radu Žudeu za ostvarenje “Baksuzni kres ili luda pornografija”, a zbog bogatstva filmskog jezika u rješavanju odvažne, ali relevantne teme, i istraživanja neudobnih teritorija s prepoznatljivom autorskom rukom. Žude je putem video poruke uputio riječi zahvalnosti Festivalu i pozdrave publici u Herceg Novom.

Dobitnik Zlatne mimoze za najbolju mušku ulogu je Erdžan Kesal za film “Potencijalni kandidat”, koji je glumačkim stilom pristupio svom karakteru i pričao jezik filma, doprinoseći da doživljaj bude i više nego stvaran, Kesal se obratio publici na Kanli Kuli video porukom.

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu pripala je Ilki Gaši za ulogu u filmu “Košnica”, za izvanredno snažan performans portretisanja glavnog ženskog karaktera.

Savjet Festivala je odlučio da nagrada Živko Nikolić za specijalni doprinos filmskom izrazu bude dodijeljena direktoru fotografije Savu Jovanoviću, zbog osobenog filmskog izraza primijenjenog u kompletnom stvaralačkom opusu. Savo Jovanović pozdravljen je glasnim aplauzom, a nagradu mu je uručio Petar Nikolić, sin velikog reditelja čije ime nosi ovo priznanje.

Kako je istaknuto tokom ceremonije, Jovanović je u karijeri dužoj od 60 godina svojom posvećenošću, talentom, igranim i dokumentarnim filmovima, ali i dječjim emisijama i reportažama, kao umjetnik pokretnih slika bio nezaobilazna podrška nizu generacija reditelja, kao i putokaz mladim crnogorskim snimateljima i direktorima fotografije koji su od njega učili o kameri, kompoziciji, slici, ali i o životu, kolegijalnosti i neodustajanju od sebe i profesije.

Direkcija 34. FFHN-MFF i Centar film iz Beograda dodijelili su nagradu Milan Žmukić za poseban doprinos afirmaciji festivala reditelju Gordanu Matiću, za film “Pucnji u Marseju”. Nagradu Matiću uručili su Slobodan Vukšić iz Centar filma i Vojislav Kilibarda u ime Direkcije Festivala.

Primio nagradu Milan Žmukić, za poseban doprinos afirmaciji festivala Gordan Matić
Primio nagradu Milan Žmukić, za poseban doprinos afirmaciji festivala Gordan Matićfoto: Vanja Berberović

Hrabrom upotrebom filmskih sredstava - kako faktografskih, tako i dramskih, osvjetljava istorijske činjenice, koje je davno trebalo ispričati, navedeno je u obrazloženju nagrade.

Nagrada Adriatic Audience Award - nagrada publike u okviru zajedničke selekcije Mreže festivala Jadranske regije, koju čine Sarajevo film festival, Zagreb film festival, Festival autorskog filma Beograd i hercegnovski festival, biće dodijeljena nakon održavanja sva četiri festivala. Najbolji film biće odlučen sabiranjem glasova publike iz svih zemalja, a nagrada dodijeljena u novembru, na festivalu u Beogradu.

Pokrovitelji 34. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festivala su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture “Herceg Fest”. Partneri Festivala su Filmski centar Crne Gore, kao krovna institucija nacionalne kinematografije, Filmski centar Srbije, Crnogorska kinoteka, kao i Mreža festivala Jadranske regije, koja je podržana iz programa Kreativna Evropa.

Nagrađen Nikola Vučinić za najbolji studentski film

Nagradu za najbolji studentski film osvojio je “Velika dostignuća” Nikole Vučinića, studenta Fakulteta dramskih umjetnosti s Cetinja. Nagradu je uručila predsjednica Žirija studentske selekcije Marija Nikčević, a preuzeo producent filma, Miljan Vučelić.

U ovoj kategoriji dodijeljena su i dva specijalna priznanja - filmu “Tišina” u režiji Mirune Minculescu s Nacionalnog univerziteta za pozorište i film u Bukureštu i ostvarenju “Pas i vetar” u režiji Jovane Marković s Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu.

Bonus video: