Dokumentarac i knjiga o „Antigoni 2.0”

Projekcija filma i predstavljanje petojezičnog priručnika za rad na predstavi “Antigona 2.0 Mediteran” biće upriličeni večeras u Podgorici, na platou ispred knjižare “Karver”

901 pregleda 0 komentar(a)
Iz predstave "Antigona 2.0", Foto: Privatna arhiva
Iz predstave "Antigona 2.0", Foto: Privatna arhiva

Projekcija dokumentarnog filma “Antigona 2.0 Mediteran”, rediteljke i scenaristkinje Esme Kučukalić, biće održana danas u Podgorici, na platou ispred knjižare “Karver” u 20 časova. Prisutnima će biti predstavljena i petojezična knjiga - medotološki vodič za rad na predstavi, objavljen na crnogorskom, španskom, engleskom, francuskom i arapskom jeziku, a čiji su autori profesor Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš” Miroslav Minić i glumica i rediteljka iz Španije Maria Colomer Pache.

O filmu i knjizi govoriće profesorica Svetlana Jovetić Koprivica, glumica Varja Đukić, filmski kritičar Vuk Perović i Miroslav Minić. Putem video-linka prisutnima će se obratiti i Maria Colomer Pache, kao i ostali reditelji i koordinatori iz Maroka i Alžira koji su učestvovali na projektu zasnovanom na ideji profesora Minića.

””Antigona 2.0 Mediteran” je inovativan obrazovni projekat koji koristi pozorište i univerzalno klasično djelo za promišljanje i razmišljanje o raznim pojavama sa mladima i adolescentima, pružajući im prostor za razmišljanje o likovima u djelu i njihovo prevođenje u moderno društvo. Otvara prostor za zajednički narativ o društvu koje žele, o heroinama i herojima današnjeg doba i univerzalnim i mediteranskim vrijednostima”, obrazloženo je u saopštenju.

Čitav proces zasnovan je na ideji Miroslava Minića i pristupu koji je koristio tokom rada sa učenicima danilovgradske Gimnazije, da bi kasnije prešao granice i grada i države, te povezao više zemalja, gradova, obrazovnih institucija i mladih ljudi. “Antigone 2.0 Mediterranean” je inicijativa Fondacije Skupštine građanki i građana Mediterana (FACM) i Fondacije Anna Lindh, a sprovodi se u saradnji sa Festivalom Mostra Viva del Mediterrani. Projekat je finansijski podržala Evropska unija. U njemu učestvuje više od 70 učenika iz pet mediteranskih zemalja i sedam (FACM) članica: Valensija (Španija), Podgorica (Crna Gora), Nador, Asilah i Rabat (Maroko), Oran (Alžir) i Bejrut (Liban).

Film koji će večeras biti prikazan prati rad na ovom projektu. Direktorica fotografije je Amalia Yusta, koja potpisuje i postprodukciju i montažu, kameru Paco Sanchez, a produkciju filma je omogucila FACM. Prevod je zasluga koordinatorke crnogorskog ogranka Skupštine građana i građanki Mediterana Zorke Kovačević.

Autori teksta i protagonisti scena nastalih u Crnoj Gori su Filip Ćuković, Nikolina Dobre, Vasilije Marunović, Miloš Smolović, Anja Janković, Petar Drljević, Savo Šćepanović i Irena Kandić. Saradnici su glumci Jelena Đukić i Lazar Đurđević. Organizacionim dijelom projekta se bavio Marko Jusić, dok mu je vizuelni identitet darivala jedna od učesnica Irena Kandić.

Bonus video: