Prikupljanje uspomena o životu u studentskom domu

“Ukoliko ste živjeli u Studentskom domu Podgorica od 70-ih godina do danas, posjećivali čitaonice, menze, imate fotografije sa žurki ili predavanja, Institut za savremenu umjetnost (ISU) vas poziva da ih podijelite i tako učestvujete u stvaranju prvog digitalnog arhiva o studentskom životu u Crnoj Gori”

1714 pregleda 1 komentar(a)
Studentski dom Titograd 1981/82/83, Foto: Arhiva Sade Hodžić
Studentski dom Titograd 1981/82/83, Foto: Arhiva Sade Hodžić

Institut za savremenu umjetnost (ISU) poziva bivše i sadašnje stanare studentskog doma u Titogradu/Podgorici da se priključe projektu “Oni žive - studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse”, tako što će sa njima podijeliti svoja sjećanja, anegdote, fotografije i dokumentarne materijale ili suvenire koje čuvaju iz studentskih godina.“Ukoliko ste živjeli u Studentskom domu Podgorica od 70-ih godina do danas, posjećivali čitaonice, menze, imate fotografije sa žurki ili predavanja, Institut za savremenu umjetnost (ISU) vas poziva da ih podijelite i tako učestvujete u stvaranju prvog digitalnog arhiva o studentskom životu u Crnoj Gori”, navodi ISU u saopštenju.

Njima se već javio veliki broj građana sa fotografijama iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, a iz udruženja ističu da je važno da se uključi što veći broj bivših i sadašnjih studenata koji će svojim materijalom aktivno učestvovati u stvaranju i očuvanju kolektivne istorije.

”Sve fotografije i ostali materijali biće arhirivani u okviru onlajn kolekcije pod nazivom ‘Oni žive’ na međunarodnoj kolaborativnoj digitalnoj platformi ‘Topoteka’ (topothek.at/en) i zvaničnom sajtu projekta paralelno sa kolekcijama o studentskim životima u Beogradu, Zagrebu, Rijeci i Madridu. Arhiv će biti predstavljen i na izložbi u Podgorici 2022 godine”, najavljuju oni.

Više informacija o načinu slanja i korišćenju fotografija i ostalog materijala može se dobiti putem mejla studentskiarhiv@ica-me.org ili na broj telefona 067596161.

Projekat se realizuje u okviru programa za kulturu i medije Evropske unije “Kreativna Evropa”. Pored Instituta za savremenu umjetnost, u projektu učestvuju Međunarodni centar za arhivska istraživanja “Icarus” iz Zagreba, Akademija primijenjenih umjetnosti iz Rijeke, Fakultet za audiovizuelne komunikacije na Univerzitetu kralj Huan Karlos iz Madrida, kao i Dom kulture Studentski grad Beograd, koji je lider projekta. Realizaciju je podržalo Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore.

Bonus video: