Nagrada Asterfesta Vladimiru Peroviću

Crnogorski reditelj proglašen je za najboljeg autora na festivalu u Makedoniji, za film "Mir naše Gospe"

3118 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Poster
Ilustracija, Foto: Poster

Crnogorski reditelj Vladimir Perović osvojio je Nagradu za najboljeg autora na nedavno završenom 16. međunarodnom festivalu Asterfest u Strumici, u Makedoniji. Priznanje je dobio za film “Mir naše Gospe” u produkciji Centra za kulturu Tivat.

”Prelijepo snimljen, sa zapanjujućim dizajnom zvuka, film je više od priče o životu crkve: psihološka studija ovovremenog turiste koji je potpuno digitalno, a istovremeno baš tužno biće”, navodi se u obrazloženju žirija.

Žiri tako ističe rad snimatelja Ivana Čojbašića i dizajnerke zvuka Dore Filipović, a ekipu upotpunjuju montažer Aleksandar Uhrin i izvršna producentkinja Jelena Božović.

”Junak, protagonista, trpilac radnje, nevoljni akter ove priče jeste mjesto mira, čistoće i spokoja: skoro pet vjekova staro svetilište na nevelikom školju, Gospa od Škrpjela pred Perastom. Danas na njega nasrće čudan antagonista, veoma aktivni akter, s više lica: brzina, buka, površnost i taština modernog doba. Nebesko naspram zemaljskog, prolazno naspram vječnog, materijalno naspram duhovnog. Gospa je prebrodila vjekove i izazove. Reditelj se pita da li će izdržati pod nasrtajima modernog doba i masovnog turizma”, ističe se u opisu filma.

Bonus video: