Ratkovićeve večeri poezije uživo, dio programa onlajn

Treće večeri uručivanje nagrade “Risto Ratković” pjesniku Nedžadu Ibrahimoviću

2669 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na ovogodišnjim Ratkovićevim večerima poezije u Bijelom Polju nastupiće veliki pjesnika iz Gore i inostranstva. Svečano otvaranje zakazano je 3. septembra u 19 časova u Kući Rista Ratkovića. Poslednjeg dana je proglašenje pobjednika konkrursa za mlade pjesnike do 27 godina, a na kraju pečat na ovogodišnje RVP biće uručenje nagrade Risto Ratković lauretatu Nedžadu Ibrahimoviću.

Pedeset prve Ratkovićeve večeri poezije počinju 3. i trajaće do 5. septembra u Bijelom Polju, u skladu sa mjerama i preporukama suzbijanja koronavirusa, zbog čega će dio programa, kao i prošle godine biti organizovan putem kompjuterskih aplikacija. To, kako tvrdi direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić, ni malo neće umanjiti sjaj jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u regionu.

Svečano otvaranje zakazano je za 3. septembar u 19 časova u Kući Rista Ratkovića, ali će već od 10 časova biti organizovana “Kafa sa piscem” , program u kojem učestvuju eminentni kulturni stvaraoci, u kojem će sa Zoranom Živkovićem razgovarati Dragić Rabrenović, dok sat kasnije Živković učestvovati u književnoj radionici za srednjoškolce. U susretima “Očekivanje neočekivanog”, programu posvećenom piscima iz Bijelog Polja, u Kući Rista Ratkovića u 16 časova učestvuju Blaga Žurić, Dragić Rabrenović, Edin Smailović, Aleksandar Srdanović, Amar Mulabegović i Sanja Cvijović i Ajna Mulić.

Izložba slika pod nazivom Himna čovjeku, posvećena Rabindranathu Tagori, Tanje Burzanović, biće otvorena u 18 časova, dok je svečano otvaranje zakazano u 20 časova, kada počinje i međunarodno pjesničko veče u kojem učestvuju: Miljan Nikolić, Ivana Đukić, Danilo Lompar (Crna Gora), Veroljub Vukašinović (Srbija), Melida Travančić Bosna i Hercegovina), Clara Nubile (Italija) i Sjangjang Hi (Kina).

Drugog dana manifestacije, 4. septembra, u druženju Kafa sa piscem učestvuju Javuz Kartalioglu (Turska) i Damir Šabanović.

U 12 časova slijedi predstavljanje knjige “Vi ste sigurno rod” u kojoj učestvuju Fransoa Gijom Loren i Jovana Ilić, dok je u 18 časova zakazana promocija knjige Đeljoša Đokaja, u kojoj učestvuju Sead Đokaj i Abaz Dizdarević. Promocija kritičkog izdanja “Zli dusi Fjodora Mihailovića Dostojevskog", priređivača Zorana Živkovića biće u 19 časova, nakon čega uslijediti međunarodno pjesničko veče “Po moru teče Lim”, u kojem učestvuju: Svetlana Kalezić, Milica Kralj, Aleksandra Vučetić (Crna Gora), Branislav Milanović, Branislav Zubović (Srbija), Faiz Softić (Luksemburg), An Jan (NR Kina). Finalisti ovogodišnjeg konkursa RVP za pjesnike do 27 godina i proglašenje dobitnika u uručenje programom je predviđeno trećeg dana Ratkovićevih večeri poezije, 5. septembra u 15 čaova u Kući Rista Ratkovića, a iste večeri ovogodišnjem laureate piscu Nedžadu Ibrahimoviću biće uručena nagrada Risto Ratković. U međunarodnoj pjesničkoj večeri iste večeri učestvuju: Anton Gojčaj, Obrad Nenezić (Crna Gora), Danijela Vulićević (Srbija), Elvedin Nezirović (BiH), Javuz Kartalioglu (Turska).

Treće večeri, 5.septembra, uručivanje nagrade “Risto Ratković” pjesniku Nedžadu Ibrahimoviću

Nagrada “Risto Ratković” za 2021. godinu pripala je bosanskohercegovačkom pjesniku Nedžadu Ibrahimoviću za knjigu “Obiteljske i druge strašne pjesme”, u izdanju Izdavačko – štamparske kuće Planjax komerc iz Tešnja.

"Nagrada “Risto Ratković” dodjeljuje se za najbolju pjesničku knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ove godine smo na konkurs dobili rekordnih 62 knjige iz pomenutih država i žiri je imao zaista težak zadatak da odabere najbolju. Radi se o autoru koji je poodavno prepoznat kao kvalitetan, sa značajnim brojem nagrada i priznanja u Bosni i Hercegovini i regionu,” kazao je sekretar Žirija RVP Edin Smailović.

Bonus video: