"Bela soba", knjiga bez "papira" predstavljena u Bijelom Polju

"U stvari ovo je roman o pisanju poslednjeg romana, ali i rezime svega onoga što sam do sada napisao i objavio. Izgleda da mi 22 knjige nijesu bile dovoljne da kažem sve o prozi, pa sam morao napisati i ovu", kazao je Zoran Živković, autor knjige

2832 pregleda 25 reakcija 0 komentar(a)
Sa promocije knjige, Foto: Jadranka Ćetković
Sa promocije knjige, Foto: Jadranka Ćetković

Ratkovićeve večeri poezije počele su danas promocijom novog romana prof. dr Zorana Živkovića "Bela soba".

Živković se, kako je objasnio, ponovo vratio pisanju proze nakon što je prije pet godina objavio roman "Poslednja knjiga", kojim je želio da zaokruži svoj književni opus.

"U stvari ovo je roman o pisanju poslednjeg romana, ali i rezime svega onoga što sam do sada napisao i objavio. Izgleda da mi 22 knjige nijesu bile dovoljne da kažem sve o prozi, pa sam morao napisati i ovu", kazao je Živković.

Ratkovićeve večeri poezije
foto: Jadranka Ćetković

Autor je ispričao da svaki pisac mora da zna kada treba da stane sa pisanjem.

Za sada, kako je objasnio Živković roman "Bela soba" je "knjiga bez papira" i dostupan je samo u audio format na Trećem programu RTS, u trajanju od šest i po sati.

"Roman će prvo doživjeti američko a potom srpsko izdanje", kazao je Živković i pohvalio nove tehnologije koje su nam omogućile da žmureći "čitamo".

"Tako da se nadam da smo današnjom promocijom zainteresovali ljubitelje književnosti da to učine, a uskoro će biti dostupan roman u tradicionalnom obliku, onom, kakav i poznajemo", kazao je Živković.

On je naglasio da mu je posebno drago što je roman po prvi put predstavio na manifestaciji Ratkovićevih večeri poezije, čiji je i specijalni gost.

Razgovor sa piscem u Kući Rista Ratkovića je vodio Dragić Rabrenović.

Bonus video: