Početak nove sezone u Crnogorskom narodnom pozorištu

Četiri nove predstave na dvije scene

Mlada rediteljka Tara Manić, stručni saradnik na beogradskom FDU, postaviće dramatizaciju romana “Omladina bez boga” Edena fon Horvata. Dramatizaciju je uradio Vuk Bošković, scenografkinja je Vesna Popović, kostimografkinja Selena Orb, kompozitor Vladimir Pejković, za scenski govor zadužena je Dubravka Drakić, scenski pokret Tamara Vujošević Mandić..

3082 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Duško Miljanić
Foto: Duško Miljanić

Crnogorsko narodno pozorište do kraja ove godine realizovaće četiri nove predstave koje su predviđene repertoarskim planom na obje scene - na Velikoj sceni “Omladina bez boga” i “Crna kutija”, a na Sceni Studio predstave “Policajci” i “Zlostavljanje”.

U toku su probe za dvije predstave koje će premijerno biti izvedene do kraja oktobra.

Mlada rediteljka Tara Manić, stručni saradnik na beogradskom FDU, postaviće dramatizaciju romana “Omladina bez boga” Edena fon Horvata. Dramatizaciju je uradio Vuk Bošković, scenografkinja je Vesna Popović, kostimografkinja Selena Orb, kompozitor Vladimir Pejković, za scenski govor zadužena je Dubravka Drakić, scenski pokret Tamara Vujošević Mandić...

U predstavi igraju: Miloš Pejović, Mirko Vlahović, Danilo Čelebić, Dubravka Drakić, Slobodan Marunović, Jovan Dabović, Dragan Račić, Branka Otašević, Aleksandar Radulović, Andrea Mugoša, Tihana Ćulafić, Vukan Pejović, Nikola Perišić, Slavko Kalezić, Slaviša Grubiša, kao i studenti glume Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja Pavle Bogojević, Milo Perović, Matija Memedović, Miloš Kašćelan, Una Lučić i Stefan Vuković.

U romanu “Omladina bez boga”, napisanom 1936. u nacističkoj Njemačkoj, kojeg Tomas Man označava kao “najbolju knjigu posljednjih godina”, kroz sudbinu mladog profesora, opisuje se nakazni ideološki način oblikovanja svijesti njemačke omladine tog vremena, kroz obrazovni sistem, svakodnevnu propagandu preko sredstava javnih komunikacija (radio i filmski žurnali), koji će dovesti do kulturno-civilizacijskog sloma, svjetskog rata, zločina i genocida, a na kraju i do surovog stradanja same te omladine. Premijera predstave planirana je polovinom oktobra.

Na Sceni Studio mladi crnogorski reditelj Aleksandar Jovanović postavlja dramu “Policajci” Slavomira Mrožeka.

Jovanović potpisuje adaptaciju teksta i izbor muzike, tekst je preveo Petar Vujičić, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Lina Leković. U predstavi igraju: Srđan Grahovac, Dejan Ivanić, Ana Vučković, Aleksandar Gavranić i Davor Dragojević.

Prvo Mrožekovo dramsko djelo “Policajci” napisano 1958., već je igrano u CNP 1962. godine. Priča o poslednjem političkom osuđeniku u jednoj totalitarnoj državi, kojom vladaju Infant i njegov stric Regent, a koji odlučuje da dobrovoljno “revidira” svoj stav i da se stavi na raspolaganje vlastima. Država ostaje bez neprijatelja, postaje suvišno postojanje policije, pa oni sami moraju da glume neprijatelje države kako bi očuvali svoju službu. Pisano u vrijeme realnog socijalizma u Poljskoj, zapanjujuće je da komad nije izgubio na aktuelnosti, što govori o dubokom promišljanju o ljudskoj prirodi, o prirodi vlasti i podaničkom mentalitetu kojeg totalitarna vlast strahom utjeruje u ljude. Premijera predstave planirana je za kraj oktobra.

U toku su i pripreme za početak proba na monodrami “Zlostavljanje”, Iva Andrića, u dramatizaciji Siniše Kovačevića, koju će na Sceni Studio izvesti Jovana Todorović.

U novembru i decembru, rediteljka i spisateljica Ana Đorđević postaviće novu verziju svoje drame “Crna kutija”, nastale po uzoru na film “Potpuni stranci” urađenom u više verzija, u Italiji, Španiji, Francuskoj. “Crna kutija” Ane Đorđević igra se širom regiona, ponekad pod drugim nazivom. Đorđević specijalno za CNP piše novu verziju, smještenu u crnogorski milje, sa donekle izmijenjenim odnosima, produbljenim sukobima i sa dodatim još jednim licem, ovoga puta pod nazivom “Crna kutija 2.0”.

K. V.