Otvarena izložba "Sibile Bergeman: Fotografija"

Ovo je putujuća izložba njemačkog Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa), koja je nakon Sankt Petersburga u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici i Goethe-Institutom Srbije realizovana i u Podgorici

9472 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Anđela Flis
Foto: Anđela Flis

Bergeman na svojim fotografijama prikazuje lica ljudi, njihovu individualnost, ljude onakve kakvi mi u suštini i jesmo, a to je da nas karakteriše različitost.

To je kazao ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Robert Veber na večerašnjem otvaranju izložbe “Sibile Bergeman: Fotografija” u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića u Podgorici.

Ovo je putujuća izložba njemačkog Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa), koja je nakon Sankt Petersburga u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici i Goethe-Institutom Srbije realizovana i u Podgorici.

Sibile Bergeman: Fotografija
foto: Anđela Flis

Osim Vebera, na otvaranju je govorio i direktor Goethe-Instituta Frank Bauman i kustoskinja izložbe Frida fon Vild, koja je takođe i Bergemanina ćerka.

“Imamo tradiciju saradnje sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore, naime ovo je treća izložba koju organizujemo ovdje u ovom prostoru. Ovaj Dvorac Petrovića je izuzetno zdanjem bili smo i ranije ovdje, ali za izložbu Sibile Bergeman ovaj prostor nije mogao biti bolji", rekao je Bauman i izrazio svoju zahvalnost posjetiocima, kao i Veberu i članovima Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

U jednom od tekstova koji su u katalogu posvećenom ovoj izložbi, Matijas Fligem jedan od saradnika putujće izložbe je istakao da su njene fotografoje bezvremene i da su nam njene fotografije bliske jer odišu nekom slobodom bez unaprijed definisanih tema.

Sibile Bergeman: Fotografija
foto: Anđela Flis

"One prikazuju ljepotu bez egzotizma, život kao pobjedu nad zatečenim okolnostima, nad svakodnevicom podvojenom između tradi-cionalne kulture i prodiranja globalizovanih oblika življenja. To nisu reportaže iz još uvjek otvorenog „Srca tame”, nego dijalektičke slike koje govore o hrabrosti i nadi. Uprkos svoj preciznosti, odlikuju se bezvremenošću, imaju auru daljine pod nebeskim visinama, kolorit koji ih izmešta i ujedno zahtjeva bezuslovno učešće posmatrača. To su motivi kakvi se često viđaju, ali su bili nepoznati u ovom vidu: fotografija suosjećavanja u nešto strano koje se doima kao posve blisko. Ljudi koji su ponosni i ranjivi. Naš svijet u kome se zatiru razdaljine i u kom se već sada sve dešava sa nama i kod nas", zapisao je Filge.

Nakon zvaničnog otaranja izložbe organizovano je stručno vođenje kroz izložbu kustoskinje Fride von Vild, na kojem su posjetioci mogli da postavljaju pitanja i bolje se upoznaju sa radom Sibil Bergeman. Izložba će biti otvorena do 30. septembra.

Bonus video: