Nagrađeni energija i talenat

Priznanje za film “Idiot” u Švedskoj potvrda da mlada rediteljka Sara Stijović pravi prave i krupne korake

2152 pregleda 257 reakcija 1 komentar(a)
Priznanje Sanji Vujisić za najbolju žensku ulogu, Foto: Dušan Vuleković
Priznanje Sanji Vujisić za najbolju žensku ulogu, Foto: Dušan Vuleković

Film “Idiot” mlade crnogorske rediteljke Sare Stijović nakon predstavljanja na nekoliko festivala širom svijeta dobio je nagradu za “Najbolji film - Nagrada za najbolju žensku ulogu” na Boden International Film Festivalu u Švedskoj.

Poznata crnogorska glumica Sanja Vujisić dobila je tako priznanje za najbolju žensku ulogu, a Stijović ističe da je ona ovu nagradu i zaslužila.

”Vijest o nagradi koju je Sanja dobila za ulogu Maje u ‘Idiotu’ je ponos cjelokupne ekipe filma, a nagradu je i više nego zaslužila! Ova lijepa vijest je za mene samo još jedna potvrda o odlukama koje sam donosila tokom razvoja i snimanja filma - pored velikog broja talentovanih i izuzetnih crnogorskih glumica, iako je nisam čak ni poznavala, Majinu ulogu sam namijenila Sanji - jer sam znala da samo njoj pripada”, s ponosom govori ova mlada rediteljka i dodaje da Vujisić i najzahtjevnije scene radi s lakoćom.

”Osjetila sam da je njena enegija prava energija za film koji želim, da je nevjerovatno talentovana, odmah sam zavoljela njenu divnu ludost, i razumjele smo se - što je najvažnije. S lepršavom lakoćom je oživljavala i emocionalno najteže scene, a sektori Kostima i Šminke su činili svoje magije i zajedno sa Sanjom radili na razvoju Majinog lika od prve do posljednje scene tokom produkcije filma”, kaže Stijović.

Ona je takođe kazala i da je Dubravka Drakić, koja tumači glavnu sporednu žensku ulogu, tokom snimanja rekla da je scenario slojevit i glumački izazovan.

”Prilikom priprema za snimanje mizen-kadra koji treba da glumački iznesu samo Sanja i ona, rekla je da smo Sara Đurović i ja napisale scenario koji je izuzetno slojevit i glumački zahtjevan. Bila je u potpunosti u pravu. To je bio i cilj - bio je ogroman izazov, ogromna škola, ogromna ljubav. Uspjeli smo u namjeri - stvorili smo “Mayu” (magiju/iluziju, Sanskrit)”, poručila je mlada rediteljka Stijović.

”Idiot” je svoju premijeru imao na američkom tlu u sklopu internacionalnog filmskog festivala Bristol Interfest koji se održao u u Koloradu. Nakon uspješnog prvog predstavljanja film je svoje putovanje nastavio, pa je tako tokom prve polovine avgusta bio predstavljen na Anatolian Short Film Festivalu u Turskoj, a nakon toga na Bihać Avantura Film Festival u u Bosni i Hercegovini. Na festivalu Che Gioia u Italiji publika je čak imala i priliku da radnju filma prati s prevodom na italijanski jezik.

Bonus video: