Gitar fest uz Vreća i gitariste iz Brazila, Poljske, Mađarske

”Velika završnica festivala biće koncert Boža Vreća koji će u Nikšićkom pozorištu nastupiti 24. septembra. Poznati izvođač, autor i kompozitor sevdalinki iz Bosne i Hercegovine istakao se među muzičkim pionirima novije generacije kao najinteresantniji i najpoznatiji interpretator i kantautor ove vrste muzike”

983 pregleda 0 komentar(a)
Božo Vrećo nastupa 24.septembra, Foto: poster
Božo Vrećo nastupa 24.septembra, Foto: poster

Jedan od festivala po kojima je Nikšić prepoznat, ne samo u Evropi, nego i u svijetu, je Međunarodni festival gitare koji će se ove godine održati od 20. do 24. septembra.

Kako to nalaže tradicija festivala koji se održava po 16. put, Festival će otvoriti koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom španskog dirigenta Ikera Sancheza Silve. Orkestar će izvesti Koncert za gitaru i orkestar poznatog španskog kompozitora 20. vijeka Hoakina Rodriga, a kao solista na gitari nastupiće Marcin Kuzniar iz Poljske, ovogodišnja Eurostrings zvijezda, pobjednik Međunarodnog takmičenja gitarista Tivat 2021.

Drugi dan festivala rezervisan je za jednog od najdarovitijih brazilskih umjetnika svih vremena - Yamandu Costa koji iza sebe ima 28 albuma i četiri DVD izdanja. Trećeg dana Festivala nastupiće mladi mađarski gitarista Marcello Nickmann, a dan kasnije publici će se predstaviti crnogorski učenici i studenti gitare.

Prve dvije večeri biće organizovane u Nikšićkom pozorištu, a naredne dvije u Muzičkoj školi “Dara Čokorilo”. Svi koncerti počinju u 20 časova.

”Velika završnica festivala biće koncert Boža Vreća koji će u Nikšićkom pozorištu nastupiti 24. septembra. Poznati izvođač, autor i kompozitor sevdalinki iz Bosne i Hercegovine istakao se među muzičkim pionirima novije generacije kao najinteresantniji i najpoznatiji interpretator i kantautor ove vrste muzike”, stoji u saopštenju organizatora Festivala.

Cijena karte za koncert Boža Vreća iznosi deset eura, a svi drugi koncerti su besplatni. Festival će se realizovati u skladu sa svim aktuelnim epidemiološkim mjerama i preporukama institucija, te će publika koncertima moći da prisustvuje samo ukoliko ispunjava jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne COVID potvrde.

Festival realizuje NVO “Anagastum Guitar Society”, uz podršku Muzičkog centra Crne Gore, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, Opštine Nikšić i JU “Nikšićko pozorište”. Nikšićki festival s Međunarodnim takmičenjem gitarista u Tivtu dio su platforme Euro Strings - European Guitar Festival Collaborative, koja se jednim dijelom finansira iz budžeta EU programa Kreativna Evropa.

Od ove godine nikšićki Gitar fest postao je i “zeleni festival, što znači da svoje postojanje usklađuje s principima očuvanja životne sredine”, poručili su organizatori.

Bonus video: