Mladi grafičari na izložbi u Hrvatskoj

Djela Aleksandre Drecun, Radisava Stijovića i Ognjena Vujovića zastupljena su u kolektivnoj postavci “GrafičaRi” koja će u januaru biti otvorena u Rijeci

1668 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od radova crnogorskih umjetnika, Foto: ucg.ac.me
Jedan od radova crnogorskih umjetnika, Foto: ucg.ac.me

Na Međunarodnoj izložbi grafika i knjiga umjetnika “GrafičaRi” u Hrvatskoj, u Rijeci, učestvovaće i crnogorski studenti Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, saopštila je “Vijestima” ponosna profesorica Vesna Bošković. Crnu Goru će na ovoj izložbi će predstavljati: Aleksandra Drecun, Radisav Stijović i Ognjen Vujović koji su radom na predmetu “Propusna i ravna štampa” u saradnji sa prof. Bošković došli do rješenja i izbora radova koji će se naći u postavci.

”Zadovoljstvo mi je što sam se našao u selekciji mladih umjetnika na izložbi ‘GrafičaRi’, što će sigurno biti podstrek da i ubuduće koristim mogućnosti grafike za realizaciju mojih ideja”, rekao je Vujović tim povodom.

Postavka će biti otvorena u riječkoj Galeriji “Kortil” u januaru 2022. godine, kada će biti poznati i dobitnici nagrada i priznanja koji se, u okviru izložbe, dodjeljuju. Ove godine žiri je od 635 pristiglih likovnih radova selektovao 119 autora iz 31 države svijeta. Mogućnost prijave na konkurs imali su svi mladi stvaraoci do 40 godina, a među njima su se za svoje mjesto izborili i mladi crnogorski umjetnici.

Jedan od radova crnogorskih umjetnika
Jedan od radova crnogorskih umjetnikafoto: ucg.ac.me

”Cilj izložbe jeste da promoviše savremenu grafiku u Hrvatskoj, povezivajući mlade umjetnike iz cijelog svijeta”, ističe se u saopštenju na sajtu Univerziteta Crne Gore.

Pored mladih crnogorskih umjetnika, publika će imati priliku da se upozna sa radovima njihovih kolega iz: Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Indije, Srbije, Poljske, Litvanije, Ukrajine, Rumunije, Turske, Bugarske, Jermenije, Makedonije, Vijetnama, Finske, Grčke, Pakistana, Nepala, Slovačke, Argentine, Norveške, Meksika, Njemačke, Bangladeša, Indonezije, Maroka, Gujarata, Holandije i Sjedinjenih Američkih Država.

Bonus video: