Novo priznanje za „Mir naše Gospe”

Filmu govori o uticaju masovnog i kruzing turizma na osjetljivi ambijent Boke Kotorske

4264 pregleda 1 komentar(a)
Scena iz filma, Foto: privatna arhiva
Scena iz filma, Foto: privatna arhiva

Na 24. međunarodnom “Mediteraneo video festivalu” u Italiji, dokumentarni film “Mir naše Gospe”, rađen u produkciji Centra za kulturu Tivat uz podršku Opštine Kotor, osvojio je nagradu za najbolji kratki film. Film je režirao poznati crnogorski sineasta Vladimir Perović.

”Mir naše Gospe” zaslužio je nagradu za najbolji kratki film, zbog odluke da se služi originalnim ekspresivnim i formalnim rješenjima, naročito korišćenjem evokativne moći slike, podsjećajući nas na rane dane filma. Izborom da ne pribjegava vojs-over niti pisanim komentarima, nego da samo pušta slike da govore - uz mudru upotrebu montaže i fotografije - film uspijeva da prenese nedvosmislenu poruku gledaocima”, stoji pored ostaloga, u obrazloženju žirija italijanskog festivala.

Nagrada filmu koji govori o uticaju masovnog i kruzing turizma na osjetljivi ambijent Boke Kotorske, istovremeno je, kako je obrazložio žiri, “nagrada i kinematografiju mlade zemlje, Crne Gore, koja je ukorijenjena u stvaralačkoj i izvornoj tradiciji balkanske kulture, gdje je odnos filma i stvarnosti uvijek bio izražen na kreativan i efektan način.”

”Konačno, jednako je za pohvalu i ideja suptilne i inteligentne osude masovnog i ravnodušnog turizma”, ocijenili su članovi žirija festivala u Italiji.

Bonus video: