Igranje komita i žandara

Ponekad mi se čini da je nova vlast jednostavno uskočila u stare, dobro razgažene čizme prethodne vlasti - što će reći da devet mjeseci nakon što je formirana nova Vlada, gotovo sve funkcioniše po preuzetom modelu

23768 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Igor Šljivančanin
Foto: Igor Šljivančanin

Kao što rekoh, potonja dešavanja u političkom prostoru negativno utiču na moju sposobnost da se (u potpunosti) fokusiram na dešavanja u fizičkom prostoru - na dešavanja koja bi, per definitionem, trebalo da budu (usko - ili barem uže) polje mojih interesovanja. Potonja dešavanja negativno utiču, da budem iskren, na moju ukupnu sposobnost da se fokusiram - ako izuzmem porodicu i svakodnevne, rutinske operacije (koje život znače). Čak i kad bih uspio da se fokusiram na tzv. prostorne probleme - i došao do nekih konstruktivnih zaključaka - opet ne bih znao kome da serviram te zaključke. Najširoj javnosti ili isključivo stručnoj javnosti? Ili direktno - gazda Mitketu i ser Žiletu?

Insistirati, u ovom nevjerovatnom trenutku, na neophodnim sistemskim reformama na svim poljima i u svakom domenu - pa i na polju upravljanja prostorom, odnosno u domenima prostornog planiranja, urbanizma i građenja - zaludna je rabota - udaranje glavom u zid - jer je više nego očigledno da nova postava na vlasti nema ni volje, a ni snage da bilo što mijenja - a ponajmanje DPS model vršenja/praktikovanja vlasti.

Teško da bismo, primjera radi, gazda Mitketov model činodejstvovanja mogli okarakterisati serijom poželjnih atributa tipa: artikulisan - a zatim konstruktivan, dinamičan i društveno koristan. Upravo suprotno.

Ponekad mi se čini da je nova vlast jednostavno uskočila u stare, dobro razgažene čizme prethodne vlasti - što će reći da devet mjeseci nakon što je formirana nova Vlada, gotovo sve funkcioniše po preuzetom modelu - koji je (bio i ostao) destruktivan.

***

Kontroverza koja krčka na tihoj vatri još od konca osamdesetih godina prošlog vijeka - a tiče se crnogorsko-srpskih relacija u postsocijalističkoj Crnoj Gori - nedavno je opet eskalirala. Na prijestonom Cetinju je uprizoreno još jedno poglavlje te epske sage. Bio je to obračun operetskog karaktera između komita i žandara - koji ipak nije, za divno čudo, rezultirao implozijom tzv. bezbjedonosnog sektora - što bi u konačnici imalo za posljedicu (samo)urušavanje Vlade - čemu su se nadale snage bivšeg režima (tzv. rušilačke snage mraka, haosa i bezumlja). Dvojac Krivokapić & Abazović je uspio, ne bez stanovitih turbulencija, da relativno složenu situaciju razriješi na način da svaki od vukova dobije po pljeskavicu u somunu - uz sve priloge - a da se svaka od zabludjelih ovčica izvuče s blagim drugarskim ukorom. U redovima tzv. srpskoga roda se nakon obračuna osjećao žal zbog toga što žandari nijesu ozbiljnije izgazili komite - a u redovima komita se uglavnom osjećao žal za minulim vremenima kada su komitske vrijednosti uživale apsolutnu afirmaciju.

I taman što je gusti oblak tzv. lahrimacionog agensa (čvrste supstance koja nije gas, ali može da se rasprši aerosolno, poput gasa) poviše prijestonog Cetinja počeo da se dezintegriše - ovi zaključiše da treba proširiti Vladu - tj. pozvati još par drugova za trpezu.

Idemo dalje...

***

Dakle, 16. jula 2021. godine - usred perioda koje je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPiU) odredilo za konsultovanje sa zainteresovanom javnošću povodom izrade Nacrta zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata - desila se po mnogo čemu istorijska, Četvrta sjednica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore 27. saziva. Oficijelna tema sjednica je bila “Stanje u oblasti prostornog planiranja u Crnoj Gori”. A guest of honour je bio niko drugi do, fanfare molim: gazda Mitke.

Odbor je prethodno, na Trećoj sjedinici koja je održana 9. jula, jednoglasno (devet glasova ZA) donio Odluku o kontrolnom saslušanju gospodina Mitrovića, ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, na sljedećoj sjednici. Saslušanje gazda Mitketa - kojemu su, sa Mitketove strane, prisustvovali i drugovi Bojović, v.d. sekretara MEPPiU i drug Žižić, v.d. generalnog direktora Direktorata glavnog državnog arhitekte - inicirale su poslanice Zoronjić i Jelušić.

Jelušić se prva obratila prisutnima. Iznijela je mišljenje da je najavljenom osnivanju Zavoda (za planiranje prostora i urbanizam), “trebalo da prethodi”, kako stoji u Zapisniku, “izrada novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”.

Onda bi se, nastavila je Julušić, pristupilo izradi Prostornog plana i planova nižeg reda strogo se držeći novog Zakona. Na kraju je gospođa Jelušić uljudno zamolila gazdu Mitketa da joj odgovori na suštinski važno pitanje - kako on (gazda Mitke) “vidi planiranje prostorom u Crnoj Gori?”.

Gospođa Jelušić je obdarena analitičkim umom visokih performansi i više je nego sposobna da se uhvati u koštac i sa najkompleksnijim problemima. Njeni komentari plijene rječitošću i lucidnim opaskama - ali opet, moramo uzeti u obzir da dan traje svega 24 sata i da vremenska dimenzija jednostavno ne dozvoljava gospođi Jelušić da se udubljuje u detalje - a svi znamo da je đavo u detaljima - i zato bi me baš radovalo da se gospođa Jelušić prije sjednice posavjetovala sa nekom od viđenijih prostornih planerki ili nekim od viđenijih planera oko pitanja koja treba uputiti gazda Mitketu. Pitanja tipa kako gazda Mitke “vidi planiranje prostorom u Crnoj Gori?” - previše su banalna. Uostalom, gazda Mitke teško da išta vidi osim višnjica na raznim tortama. Konačno, gazda Mitke nije ekspert za “planiranje prostorom” - a za što je tačno ekspert, treba pitati gospodina premijera.

Probio sam se, s velikom mukom, do pete stranice Zapisnika (od ukupno osam) - da bih ustanovio da je “u toku analiza pozitivnog Zakona, (te - op.a.) da je na Internet stranici MEPPiU objavljen Javni poziv za dostavljanje primjedbi, mišljenja i sugestija za izmjenu Zakona (izmjenu Zakona! - op.a.) od strane relevantnih lica na svim nivoima” - i da postoji tim koji radi na “hitnim izmjena i dopunama Zakona”.

OK, podsjetiću vas da je gazda Mitke 21. juna tekuće godine - nešto više od tri nedelje prije pomenutog kontrolnog saslušanja - odapeo u eter “Javni poziv za učešće u konsultovanju zainteresovane javnosti povodom izrade Nacrta (NACRTA! - molim vas - a ne izmjena - op.a.) Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”.

”Pozivamo”, veli u tom Javnom pozivu odapetom 21. juna, “organe, organizacije, udruženja i pojedince (zainteresovanu javnost) da se uključe u početnu fazu pripreme NACRTA zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”.

Ima li potrebe da nastavljam ovu žalosnu pričicu? Našlo bi se tu još nevjerovatnih detalja. Vi recite...

Bonus video: