Sajam knjiga u Delti od 27. septembra

”Ž ovom manifestacijom da podržimo i podstaknemo pisce, izdavače i čitaoce da ne zapostave knjigu - nikada”

2848 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: BORIS PEJOVIC
Sa konferencije, Foto: BORIS PEJOVIC

Knjizi se mora dati zasluženo mjesto, ne smijemo zaboraviti da su upravo u najtežim vremenima nastajala najveća književna djela, kao ni to da je knjiga i više od samog čitanja - to je razgovor sa prijateljem, jedan poseban dijalog, nekad utjeha, nekad razonoda, kazala je Jelena Krsmanović, ispred organizacije Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, najavljujući 15. izdanje koje počinje 27. septembra.

”Zato želimo ovom manifestacijom da podržimo i podstaknemo pisce, izdavače i čitaoce da ne zapostave knjigu - nikada”, dodala je Krsmanović.

Na konferenciji za medije koja se održala u knjižari Kosmos, osim Krsmanović su govorili i direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević” Dragica Lompar i direktor Srednje građevinsko-geodetske škole “Inž. Marko Radović”, Miloš Marović.

Dugogodišnja saradnja sa Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević”, kako kaže Krsmanović i ove godine je rezultirala predstavljanjem ove institucije na sajumu. Lompar je ovom prilikom istakla da je objavljeno desetak naslova, koji će, osim na ovom sajmu, biti predstavljeni i na sajamskom programu u Nikšiću.

Krsmanović je istakla da se sajam, kao i do sada, održava u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta i da je jedan posebni dio sajma, kako u prostornom smislu, tako i u programskom, predviđen za predstavljanje osnovnih i srednjih škola i njihovih aktivnosti. Tim povodom je Marović najavio šta prisutni mogu očekivati od đaka Srednje građevinsko-geodetske škole iz Podgorice.

”Imaćemo štand na kojem ćemo pokazati koji je krajnji rezultat usvojenih znanja naših učenika i predanog i stručnog rada osoblja naše škole. Video-materijalom ćemo prikazati razvoj i istorijat naše škole. Na štandu ćemo imati i radionice gdje će naši učenici prikazati kako na časovima i sekcijama izgleda put od inicijalne ideje do njene krajnje realizacije. Učenici će praviti makete, slobodnoručne i tehničke crteže. Dokazaće da i kaligrafija nije zapostavljena i da je originalnost važna koliko i estetika za dizajn i građevinu”, poručio je Marović.

Krsmanović je rekla da je organizacija sajma u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje Crne Gore i da će se održavati uz svo poštovanje epidemioloških mjera.

Bonus video: