Septembar u Nikšiću u znaku knjige

Sajam knjiga “Anderva book” za posjetioce je otvoren danas od deset časova u Sportskom centru, a svečano otvaranje je planirano za 19 sati

3238 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poster
Foto: Poster

Jesenji sajam knjiga “Anderva book” u organizaciji JU Narodna biblioteka “Njegoš”, a uz podršku Opštine Nikšić, biće otvoren danas u Sportskom centru i trajaće do 27. septembra.

”Sajam je zamišljen kao prilika da se pored izdavača iz zemlje i inostranstva, i institucija koje imaju izdavačku djelatnost, publici predstave i mnogi nagrađivani pisci, univerzitetski profesori i proučavaoci književnosti iz zemlje i regiona, odnosno svi oni koji postižu izuzetne rezultate u svojim oblastima. Htjeli smo da Nikšić simbolički veže početak jeseni za knjigu i da bude kulturni centar, ne samo crnogorski, nego i regionalni, jer sva ta imena koja ćemo ugostiti svjedoče o tome da smo postavili visoke standarde kada je u pitanju organizacija kulturnih događaja”, kazala je “Vijestima” v.d. direktora Biblioteke, mr Bojana Obradović.

Kako je istakla, Sajam će za posjetioce biti otvoren danas u deset časova, dok je svečano otvaranje planirano za 19 sati, kada će se pored nje, obratiti predsjednik Opštine Marko Kovačević, predstavnica Savjeta Biblioteke dr Gordana Kustudić, slikar Mišo Vemić, a nakon toga će nastupiti gitaristi Srđan Bulatović i Darko Nikčević.

”Dnevne aktivnosti su predviđene za djecu, imamo saradnju sa školama, fakultetom i institucijama, a predveče je taj propratni dio programa koji je predviđen za gostovanje pisaca i autora”, kazala je Obradović.

U sklopu Sajma biće održane radionice za djecu, kao i poetsko-muzički hepening za najmlađe. Tokom njegovog trajanja biće predstavljene knjige Saše Ilića, Tatjane Đurišić Bečanović, Dragana Boškovića, Rajke Glušic, Marka Tomaša, Šošane Zubof, Umberta Eka, organizovani razgovori sa piscima, na kojima će učestvovati Enes Halilović, Ranko Krstajić, Božo Koprivica i Balša Brković. Tu su i autorske večeri akademika prof. dr Radomira Ivanovića i prof. dr Aleksandra Jerkova, kao i književno veče Đura Radosavovića i Muharema Bazdulja.

Planirana je i tribina “Njegoš-Lalić-Bulatović”, okrugli sto “Knjiga i ja”, obilježavanje 50 godina izdavaštva Unireksa, predavanje prof. dr Boguslava Zjelinjskog i CG-mol Dragana Koprivice, razgovor o diskursu društvenih mreža na kome će učestvovati Goran Jovanović (Timur Tmurni) i Đuro Radosavović. Manifestaciju će zatvoriti poetsko-muzički hepening “Književnost u rokenrolu”.

Sajam će biti organizovan u skladu sa važećim mjerama donesenim u cilju suzbijanja pandemije kovid-19.

Bonus video: