Knjiga "Gramofon na jednu noć" promovisana u Podgorici

Zbirka sadrži 166 pjesama, koje su grupisane u 12 vinila - po godišnjim dobima, odnosno mjesecima kako su pjesme nastajale tokom pandemijske godine, od januara do decembra 2020.

9122 pregleda 61 reakcija 1 komentar(a)
Ćalasan, Foto: Savo Prelević
Ćalasan, Foto: Savo Prelević

U Galeriji "Risto Stijović" u Podgorici promovisana je knjiga "Gramofon na jednu noć", Tatjane Ćalasan.

"Svaki od ovih songova, mislim da se to i ritmički može osjetiti i emotivno, je jedan nagon koji dođe u pet sekundi koji ja izustim i zaokružim. Zaista pjesme u ovoj formi i ovom obliku su gotovo identične onoj prvoj verziji, sa naravno nekim malim izmjenama, više leksičkih, a kasnije i lektorskim. Tako da su one zaista nastajale na isti način kako su nastajale i kompozicijem ali i pjesme u doba romantizma", pojasnila je Ćalasan kako nastaju njene pjesme.

Osim autorke na promociji su govorili Jasna Tatar Anđelić, kao i glumice Vesna Vujošević Labović i Ivana Mrvalje.

"Opisati 'Gramofon na jednu noć' koji sadrži 166 songova, podjeljenih u 12 vinila, u nekoliko riječi je praktično nemoguće, ali ću ja probati u četiri. Prva je putovanje, druga je putovanje, treća je putovanje i četvrta je putovanje. Zašto putovanje? Pa zato što čitajući 'Gramofon na jednu noć', vi putujete kroz vrijeme jer Tanjina erudicija čini da možete krenuti od korijena Konstantinopolj, pa stići do savremene Njemačke ili savremene Crne Gore, ili Pive. Dakle možete putovati kroz vrijeme", rekla je Tatar Anđelić.

Ćalasan je veče započela stihovima iz njene knjige i rekla da nije lako čitati stihove u njenom gradu.

"Uvjek govorim da nemam problema da sjedim na sceni i da sam obasjana reflektorima, nije jednostavno kada sjedite u svome gradu. Podgorica jeste postala moj grad, jer zvanično živim u njoj najduže, ako poredim dva važna mjesta boravka - rodni grad Zenicu i studentski, a nakon toga živući grad Novi Sad. Podgorica je ipak grad koji mi je podario mala, velika bića koja, poslije svega najviše volim, podarila mi je velike, male ljubavi i mnogo prijatelja, koji su i večeras ovdje prisutni. Ne postoji osoba koju sam pozvala, a da nije ljubavlju odgovorila na poziv, to se ne zaboravlja. To znači da ste svi vi moji prijatelji, drugari, jarani i meni jedna prava istinska motivacija da veram dalje i kao Tatjana Ćalasan i kao pjesnikinja”, iskazala je Ćalasan.

Zbirka sadrži 166 pjesama, koje su grupisane u 12 vinila - po godišnjim dobima, odnosno mjesecima kako su pjesme nastajale tokom pandemijske godine, od januara do decembra 2020. Svaki naslov pjesme je zapravo broj, pa su tako i pjesme postavljene u knjizi hronološki kako su nastajale.

Ilustracije koje se savršeno uklapaju u ovu zbirku pjesama radila je akademska slikarka Sanja Raonić, a ima ih ukupno 34, dok je knjigu dizajnirao grafički dizajner Aleksandar Miličić.

"Vjerovatno je korona uticala na to, kao i svi mi, da sam fizički bila prisiljena na određenu vrstu ne kretanja što je direktno i mnogo jače uticalo na kretanja ka sopstvenoj duši, sebi i ti razgovori su sigurno učestaliji, ne samo kod mene nego kod svih nas. To je jedan aspekt koji me je dotakao da uopšte uđem u ovu priču. Dok je drugi, moram da priznam pored Fejsbuk prijatelja i svojih prijatelja sa kojima sam u komunikaciji, jeste i jedna divna nagrada koja se desila u Beogradu krajem 2019. godine, gdje sam dobila sam specijalnu nagradu za tri svoje pjesme", rekla je Ćalasan.

Bonus video: