Svetkovina tokom koje se slavi riječ i knjiga

Otvoren jesenji sajam “Anderva book” u Nikšiću sa više od 20 izlagača, autorskim večerima, razgovorima sa piscima, predstavljanjima knjiga, tribinama...

5085 pregleda 2 komentar(a)
Sa “Anderva book” sajma u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa “Anderva book” sajma u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Sam naziv ovog jesenjeg sajma ide u dubinu istorije kroz prastaro ime našeg grada, a kroz englesku riječ za knjigu pokazuje da smo otvoreni za kontakt sa svijetom i sa drugim kulturama, što je izuzetno važna poruka. A zlaćani vez kontinuiteta, onoga što je bilo, onoga što je sada i onoga što će biti jesu knjige”, kazao je predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, otvarajući jesenji sajam knjiga “Anderva book” koji se u gradu pod Trebjesom, u Sportskom centru, organizuje od 23. do 27. septembra.

Sajam knjiga organizuje JU Narodna biblioteka “Njegoš”, uz podršku Opštine Nikšić, a pored izložbenom prostora gdje će učešće uzeti preko 20 izlagača, biće organizovan i prateći dio u okviru koga će biti organizovane autorske večeri, razgovori sa piscima, predstavljene knjige, tribine, ali i radionice za najmlađe.

”Vrlo često se kolektivna svijest jednog društva skoro ne razlikuje od svijesti jednog pojedinca. Kako smo kao ljudi svako za sebe originalna bića, sve to se kod svakog od nas ne rešava na isti način. Pa ipak i u tome, a ne samo po krvi, imamo srodnike. To unutar jedne iste grupe, društva, kolektiva, stvara različite pokrete i pravce. Zato je važno imati dubinu koja neće zanemariti zajednički korijen i širinu koja će moći da smjesti sve različitosti. Zato je od toga da se slažemo mnogo važnije da se upoznajemo i razumijemo jedni drugi, da imamo svijest o našim razlikama”, poručio je predsjednik Opštine.

Dr Gordana Kustudić, član Savjeta Biblioteke, kazala je da se jedan ovakav kulturni događaj dugo čekao u Nikšiću.

”Dugo smo ga i predugo dugovali Nikšiću - Nikšiću koji je ćutao čemerom svojim lirskim, čemerom koji je u dlanove svakog stanovnika Nikšića utisnuo nikšićke fasade, boemstvom svojim nam je stope svezao za svoje pločnike, oskudnošću svojom izobilnom je prekalio duh svojih ljudi. Ćutao Nikšić i roditeljski nam praštao. Plašim se, a govorim iz ličnog ugla, da je inicijativa za jednu ovakvu manifestaciju izostajala ponukana društvenom letargijom, bolnom sviješću o nemoći pojedinca i odsustvom jedne konstruktivne sinergije kakvoj svjedočimo posljednjih mjeseci u Nikšiću dok nam se raskošna i krepka najavljuje jesen, onakva kakva ona i jeste - plodna, zrela i sazrela. A valjda je onda prirodno da sa zrelošću dođe i mudrost”, kazala je Kustudić.

Kako je kazala, Sajam knjiga je svetkovina tokom koje se slavi riječ i knjiga, a riječ je “klica slobode i bez nje nema čovjeku bivanja”.

”Riječ je i naša odbrana, a i naši posljednji dani. Kada zgasne riječ, zgasnuće i svjetlost. Od priče o riječi, do priče o knjizi, a između priča”, kazala je Kustudić.

Knjigu je uporedila sa crnogorskom ženom koja, kako je istakla, nosi poseban semiotički kod, a koji smo unekoliko zaboravili da njegujemo, a “dragocjen je kao život sam, jer nema radosnije žrtve od one koju podnosi žena”.

”Nema epskije predaje i uzdarja od onoga koga njena ljubav i krotkost donosi, nema ljepote do njene trpeljivosti. U tome je njena slčnost s knjigom. I knjiga je oduvijek poput žene, čarobnica, volšebnica, prelesnica koja stvara od ničeg i iz ničeg jer je njena nužnost suštastvo njenog bića i stvaranja. Ona je bila graditeljka, vječita pletilja, pa čak i kad joj uzmemo to životvorno povijesmo i kada je odbacimo, ona nastavlja da plete, da i od samih snova ispreda nit žile kucavice života samog i svijeta vaskolokog. Daje nam se u čistoti svog poriva, da nas nauči kako da budemo bolji ljudi, odriče se svog svjeta kako bi ga darovala nama, voli nas svojom raskalašnom dušom, ne priznajući granice svoje blagodati. Takvu blagodat i mi uzimamo na sebe, tu najuzvišeniju ljepotu koju možemo jarčiti i to što više, što intenzivnije to ćemo, eto veličansvenog paradoksa, mi biti bogatiji i mudriji”, istakla je Kustudić i poručila neka Sajam knjiga bude zrcalo u kojem će Nikšić ugledati svoj odraz, veličanstven, slobodan i slobodouman.

Direktorica Biblioteke, mr Bojana Obradović, kazala je da su željeli da sajmom započnu tradiciju okupljanja izdavača, institucija i pojedinaca koji postižu izuzetne rezultate u oblasti književnost, muzike, slikarstva, obrazovanja i nauke.

”Čast jer biti organizator Sajma knjiga jer je to nešto što doprinosi opštem dobru i nešto što omogućava afirmaciju kulture i svega onoga što kultura predstavlja, a obaveza jer u kultrunoj obrazovnoj misiji koju naš Sajam ima važno je biti na visini zadatka i ne iznevjeriti onaj osnovni cilj koji smo postavili kada smo odlučili da sve ovo organizujemo, a to je knjigom doći do svjetlosti. Čitanjem obezbijediti svom mikrokosmosu, onu luču kojom se dolazi do znanja, do saznanja i do istine”, kazala je direktorica Biblioteke.

Zahvalila se svima koji su pomogli da sajam ne bude samo Sajam knjiga već i, kako je kazala, sajam pravih vrijednosti kojima će Nikšić od sada biti adresa.

Likovni umjetnik Mišo Vemić kazao je da se desilo “čudo u Nikšiću - dođe jesen, a osvanu nikšićko kulturno proljeće”. Zahvalio se u ime nikšićkih umjetnika koji su izložili svoja djela kako bi svetkovinu knjige dodatno ukrasili, vjerujući da je Sajam “početak jednog kulturnog uzdizanja grada Nikšića i Crne Gore”. Istakao je da je slikar Milovan Miki Radulović “uradio 12 isječaka Crne Gore da ih pokloni na12 učesnika književnih susreta”.

Moderatorka večeri bila je Nina Marković koja je podsjetila na citat Iva Andrića: “Knjige su potrebne. Život je neophodan. Jedno ne treba odvajati od drugog”.

Veče su uljepšali gitaristi Srđan Bulatović i Darko Nikčević.

Bonus video: