U sijenci najavljene rekonstrukcije

Da li je, recimo, poštovan uslov da više od polovine članova radne grupe nijesu članovi organa političkih partija, javni funkcioneri, rukovodeća lica ili državni službenici, odnosno namještenici

13313 pregleda 4 komentar(a)
Foto: digital.ihg.com
Foto: digital.ihg.com

Podrazumijeva se, valjda, da sam svojim prisustvom uveličao Konstitutivnu, a ujedno i Izbornu sjednicu Strukovne Komore arhitekata (SKA) - koja djeluje u okviru Inžinjerske komore Crne Gore (IKCG). Sjednica... pardon - sjednice su održane u Podgorici - u gradu na obalama pet rijeka podno brda Gorica - i to baš u Gornjoj Gorici, u predivnom Hotelu voco, na desnoj obali rijeke Sitnice, u prošli ponedeljak, 20. septembra.

Da ne bi bilo zabune, bivši Hotel Verde - u okviru Kompleksa Verde, gdje, uz hotel, postoje i sportsko-rekreativni sadržaji (uključujući bazen), te welness & spa i ostalo - danas posluje pod okriljem međunarodne InterContinental Hotels Group, koja stoji iza brenda voco.

Kompletan taj potez na desnoj obali Sitnice (UDG, QSI International School of Montenegro, Verde, voco, zgrada Čelebić grupe...) odiše vrlo specifičnom i vrlo znakovitom atmosferom, pogotovo ako uzmemo u obzir da su tamo, uz navedene, locirani i tzv. logistički sadržaji, nazovimo ih tako - a tu je i Pekara “Primat” - kao tzv. proizvodno preduzeće.

OK, o tome podrobnije u nekom od narednih brojeva - ovom prilikom ću vas podsjetiti da su 10. novembra davne 2016. godine, na istom mjestu - koje se tada zvalo Hotel Verde - održane Konstitutivna i Izborna sjednica SKA prethodnoga saziva - koje sam takođe uveličao svojim prisustvom - s tom razlikom što sam na potonjoj sjednici nastupio kao (drug) član SKA - s punim pravom da bira i da bude biran u tijela IKCG, odnosno SKA - a 2016. nijesam bio član SKA - tada sam nastupio kao znatiželjni turist.

I još samo da čestitam gospodinu Novici Mitroviću, novoizabranom predsjedniku Izvršnog odbora SKA, i da mu poželim mudrosti, sreće i uspjeha u radu - pogotovo mudrosti - uz obećanje da ću se u narednom periodu svakako baviti temama iz djelokruga IKCG/SKA - jer sam definitivno riješen, Bog mi je svjedok, da (pokušam da) nesebično doprinesem nečemu što bih nazvao (radni naslov) obnovom i izgradnjom ozbiljno poljuljanog dostojanstva kako arhitektonske struke, tako i arhitektica (pogotovo mladih) i arhitekata (pogotovo mladih) u ovoj našoj nesretnoj državici - koliko god to, možda, nekome djelovalo van pameti.

***

A što se tiče Javnog poziva za predlaganje predstavnika/ce nevladine organizacije u radnoj grupi za izradu Nacrta zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata - koji je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPiU, arhitekturica na stranu, za sad) odapelo u eter 5. jula tekuće godine - moram da konstatujem, s bolom u srcu, da se nijedna nevladina organizacija nije odazvala - ili, kako stoji u oficijelnom saopštenju koje se pojavilo na Internet stranici MEPPiU 30. jula, “u propisanom roku nije bilo prijavljenih kandidata”.

Propisani rok je bio 15. jul - i stvarno mi nije jasno zašto su gazda Mitke i ser Žile čekali 30. jul da nam saopšte bolnu vijest - uz opasku da uz saopštenje nije priložen obavezni spisak “nevladinih organizacija koje nijesu dostavile uredne i potpune predloge, odnosno koje ne ispunjavaju propisane kriterijume ili su predložile predstavnika/cu koji ne ispunjava propisane kriterijume” - što nas upućuje na zaključak da je NVO odziv na pomenuti Javni poziv - najvjerovatnije bio NULA (prekrižena).

O razlozima koji stoje iza činjenice da u NV sektoru nema zainteresovanih da konstruktivno doprinesu izradi Nacrta novog zakona - možemo samo da spekulišemo - ali to jeste, nema dvojbe, žalosna činjenica. Možda su “kriterijumi za nevladinu organizaciju koja može da predloži svog predstavnika u radnoj grupi” bili prestrogi.

”Da je”, veli “(ta NVO - op.a.) u prethodne tri godine, u vezi sa prostornim planiranjem i izgradnjom objekata, sprovela istraživanje, izradila dokument, organizovala skup ili realizovala projekat usmjeren na unaprijeđenje stanja u oblasti prostornog planiranja i izgradnje objekata”.

Pitanje je i koliko su gazda Mitke i ser Žile, Mitketova desna ruka, sproveli istraživanja, izradili dokumenta, organizovali skupova i realizovali projekata usmjerenih na unaprijeđenje stanja u oblasti prostornog planiranja i izgradnje objekata. Sjećam se da je koncem januara tekuće godine, u režiji gazda Mitketa (ser Žile u to vrijeme jeste bio viđen za gazda Mitketovu desnu ruku, ali to još nije bilo oficijelno) organizovana tzv. prva debata povodom Nacrta državnih smjernica razvoja arhitekture - i to baš u Mitketovim šarenim dvorima (zgrada MEPPiU) - kojom prilikom se “diskutovalo o kvalitetu, formi, sadržaju i primjeni tog dokumenta”. Koliko je u međuvremenu učinjeno na izradi tog dokumenta - da li je barem formirana radna grupa za izradu smjernica - o tome, u ovom trenutku, nemam informacija - kojima sam se ipak nadao, moram priznati, poglavito iz razloga što sam bio pozvan da svojim prisustvom uveličam tu prvu debatu.

Pitam se, takođe, kojim su se kriterijumima rukovodili gazda Mitke i ser Žile prilikom odabira članova famozne radne grupe kojoj je u zadatak stavljena izrada tog Nacrta. Da li je, recimo, poštovan uslov da više od polovine članova radne grupe nijesu članovi organa političkih partija, javni funkcioneri, rukovodeća lica ili državni službenici, odnosno namještenici. Ako je to uslov koji je važio za predstavnika NV sektora u radnoj grupi - valjda bi ispravno bilo da je to bio uslov i za imenovanje članova radne grupe - ali o tome podrobnije nakon što izvršim uvid u spisak članova radne grupe.

Kao i obično, više je pitanja nego odgovora - i sva je prilika da ću morati da pišem sitnu knjigu na ruke gazda Mitketu i ser Žiletu - ne bih li ovu rabotu oko navodne izrade Nacrta novoga zakona rasvijetlio i oslikao pravim bojama - a sve na polzu zainteresovanog dijela javnosti.

Dakle, što ekipa oko gazda Mitketa i ser Žileta namjerava da preduzme kako bi animirala NV sektor da pruži svoj nesebičan doprinos izradi Nacrta zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata - ili izmjena i dopuna toga Zakona, jer je i ta opcija u igri - o tome možemo samo da spekulišemo. Najvjerovatnije ništa.

***

I za kraj, moram da konstatujem da aktuelna društveno-politička situacija (jesen stiže dunjo moja, jesen rana...) nikako ne pogoduje kompleksnim i vrlo osjetljivim operacijama tipa izrada novog zakona - a ne pogoduje ni planiranju na duže staze, u najopštijem smislu. Hoće li se prilike u dogledno vrijeme stabilizovati - sumnjam da hoće. Na stranu ključno pitanje - da li su gazda Mitke i ser Žile sposobni da iznesu ozbiljniji poduhvat bilo kakve vrste - pogotovo u sijenci najavljene rekonstrukcije Vlade. Ako mene pitate - kladio bih se, za sve pare, da nijesu.

Bonus video: