Dominacija dokumentarnih filmova

Upravo zbog realnosti koju (do)nose, životnosti, intimnosti, bliskosti, spontanosti, problema/tema o kojima govore i ko zna čega još, dokumentarci u posljednje vrijeme preuzimaju primat u svijetu filma

2251 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Milica Nedeljković
Foto: Milica Nedeljković

Možda je već previše puta iskorišćena rečenica da “život piše drame”, no, upravo se to dokazuje iz dana u dan na 12. Međunarodnom festivalu dugometražnog dokumentarnog filma, Underhill festu u Podgorici. Moglo bi se reći da život stvara bolje scenarije i režira nevjerovatnije priče od ijednog “profesionalca”... Pored toga što su to primijetili autori čija se ostvarenja prikazuju na Underhillu, to je zaključak i brojne publike koja nakon svake projekcije u prostoru Muzičkog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke komentariše filmove, autorske postupke i odluke, a prije svega živote i situacije kojima su svjedočili.

Upravo zbog realnosti koju (do)nose, životnosti, intimnosti, bliskosti, spontanosti, problema/tema o kojima govore i ko zna čega još, dokumentarci u posljednje vrijeme preuzimaju primat u svijetu filma. U tome se ističu i regionalne produkcije, što se vidi i u okviru regionalne selekcije Underhilla. Da li to pokazuje bogatstvo temama i individualnim (ujedno i univerzalnim) sudbinama i bitkama, ili pak vrsnim stvaraocima koji imaju moć da kao takve predstave mikrokosmose u kojima žive i stvaraju ili prikazuju - pitanje je na koje i nije potreban odgovor, dokle god je kvalitet neupitan, a autori originalni, što je i slučaj programa koji publika ima na festivalu koji se ističe u regionu i Evropi.

Da su takvi filmovi na Underhill festu, koji je počeo 22. a traje do 30. septembra u Podgorici, potvrdili su juče i učesnici konferencije za medije. Žiri, u sastavu: producent iz Crne Gore Veliša Popović, programska producentica na Al Jazeere Balkans Lejla Dedić i reditelj iz Srbije Dragan Nikolić, istakli su kvalitetnu selekciju koja ih stavlja na “slatke muke”, što je Popović primijetio još i prije početka festivala, a sada su to javno kazali i Dedić i Nikolić.

”Mislim da je ove godine selektor Underhilla, Vuk Perović, imao jedan cilj, a to je da nama članovima žirija zada zaista veliku glavobolju. (smijeh) Biće veliki izazov nama troma da izaberemo najbolje filmove, jer je selekcija prejaka u obje kategorije. Tu su nagrađivani filmovi sa različitim storitelinzima, sa autorima sa svojim individualnim dodirom, a bitno je i to što mi uživo žiriramo, dakle gledamo filmove zajedno sa publikom, a ne putem laptopa”, istakla je Dedić koja je otkrila da je uz jutarnju kafu i doručak juče došla i do svog favorita.

Nikolić je potvrdio kvalitet regionalne selekcije koja se ove godine posebno izdvojila.

”Regionalna produkcija dokumentarnih filmova je bolja iz godine u godinu, a sada se to vidi i tome direktno svjedočimo. Meni lično su filmovi iz regionalne selekcije bliži i bolji - kvalitetniji su, iskreniji, intimniji, ne idu za senzacijom u smislu da prate trag ‘bum’ priča koje su tražene i uspijevaju na festivalima”, kazao je on i zaključio:

”Dokumentarci su bolji od igranih filmova”.

Bonus video: