Prisutnost seksualnog zlostavljanja

Film reditelja Đura Gavrana dio je programa “U fokusu” koji organizuje Centar za ženska prava

3142 pregleda 0 komentar(a)
Underhill fest Podgorica 2021, Foto: Underhill fest
Underhill fest Podgorica 2021, Foto: Underhill fest

Kako razgovarati o užasu sa kojim smo suočeni i kao pojedinci i kao društvo, ali ga ne želimo prihvatiti, niti kao pojedinci niti kao društvo? Upravo to je pitanje koje postavlja reditelj iz Hrvatske Đuro Gavran u dokumentarnom filmu “Jedna od nas” koji je prikazan preksinoć na 12. Međunarodnom festivalu dugometražnog dokumentarnog filma, Underhill, u Podgorici, kao dio programa “U fokusu” koji organizuje Centar za ženska prava.

Radnja filma se dešava na proslavi 15. godišnjice mature tokom koje se nekadašnje kolege iz razreda prisjećaju srednjoškolskih dogodovština. Prije svečane večeri svi oni su “dobili pismo (mejl) koje niko nije želio primiti”... Bivši drugari iz razreda, sada odrasli ljudi, pokušavaju da smognu hrabrosti i otvore temu “za koju se moraju prvo napiti da bi o njoj pričali”, a koju u prvi mah odbijaju da prihvate kao realnu, jer “to je idalje fikcija”.

”Kako veče odmiče, sljedovi hrane i pića se nižu, razgovori su sve otvoreniji, ali jednu temu s nelagodom izbjegavaju sve dok ih alkohol ne ohrabri da započnu razgovor o šokantnom pismu koje su svi primili. U pismu njihova kolegica iznosi svoju mučnu ispovijed o brutalnom zlostavljanju koje je proživljavala kao dijete i srednjoškolka”, navodi se u sinopsisu.

Vrlo živo se svi sjećaju kovrdžave djevojčice iz prve klupe u srednjem redu, a koja svoju životnu ispovijest tek sada dijeli sa njima sa kojima je provodila veći dio vremena tokom srednjoškolskih dana i koji su svi, svjesno ili ne, ignorisali njeno ponašanje i indirektno bili saučesnici u užasu koji je preživljavala. Jedan od ciljeva filma je da podstakne spoznaju prisutnosti seksualnog zlostavljanja u našoj okolini, ali i reagovanja na to.

Publika je s mûkom ispratila film, a nakon projekcije upriličena je i diskusija na kojoj su govorile psihoterapeutkinja i koordinatorka Servisa u Centru za ženska prava za podršku žrtvama rodno zasnovanog nasilja Ana Jaredić i socijalna radnica i porodična psihoterapeutkinja Dijana Popović Gavranović.

Nagrade mladim filmadžijama

Na Underhillu su preksinoć prikazani i kratki filmovi koje su snimili učenici srednjih škola u okviru projekta “Omladinska fikcija bez riječi”, a u organizaciji NVO Forum MNE, koji je finansijski podržala Ambasada SAD u Podgorici.

”Imali ste priliku da pogledate sedam finalista od ukupno 14 filmova koji su pristigli na otvorenu platformu ‘Internacionalnog festivala nijemog filma’. Žiri, koji su činili: profesor i pozorišni reditelj Petar Pejaković, filmski reditelj Mladen Ivanović, stand-up komičar Andrija Dabanović i fotografkinja Katica Nišavć, jednoglasno je odabrao tri pobjednička filma od kojih će se dva takmičiti na festivalu u Portlandu u SAD”, istakla je Jelena Fuštić iz Foruma MNE.

Prvonagrađeni je film “Where to next?” Anje Panić, drugo mjesto je osvojio film “The Other Side Of The River” čiji su autori Veljko Keljanović i Aleksa Bujšić, a mladi Andrej Pajković sa fimom “Keepsake Riddles” osvojio je treće mjesto.

Bonus video: