Iskustvo i poznanstva bitniji od nagrada

Na takmičenju u govorenju poezije “Dani Danila Lazovića”, mlada crnogorska glumica Mirjana Spaić osvojila je drugo mjesto

4184 pregleda 1 komentar(a)
Mirjana Spaić, Foto: Privatna arhiva
Mirjana Spaić, Foto: Privatna arhiva

Mlada crnogorska glumica, Mirjana Spaić, osvojila je drugo mjesto na nedavno održanom takmičenju u govorenju poezije - “Dani Danila Lazovića”. Spaić, studentkinja master studija glume na Fakultetu dramskih umjetnosti predstavila se pjesmom Milene Marković, a koju je pripremala uz konsultacije sa profesoricom i glumicom Dubravkom Drakić.

”Predstavila sam se pjesmom Milene Marković ‘Dva čoveka i jedan dečak na čamcu’. Sa mnom je radila moja profesorica govora Dubravka Drakić koja mi se maksimalno posvetila, iako je imala i druge obaveze, na čemu sam joj zahvalna. Zbog toga sam se dodatno trudila i dala sve od sebe. Pjesma koju sam odabrala je kratka, kao i sve pjesme generalno. Svaka pjesma nosi priču koju treba iznijeti, uz emociju, naravno. Najbitnije u svemu tome je doprijeti do publike”, priča Spaić koja je, sudeći po reakcijama, u tome i uspjela.

Na takmičenju je učestvovalo 11 studenata iz četiri zemlje regiona. O nagrađenima je odlučivao petočlani žiri, kojim je predsjedavao producent Radovan Knežević, filmski i televizijski reditelj Svetlana Drinjaković, kao i glumci Mina Lazarević, Andrija Milošević i Angelina Lukić, a domaćin festivala ove godine bio je glumac Andrija Kuzmanović. Nijanse su odlučile da Mirjani pripadne drugo mjesto, ali nije nezadovoljna, naprotiv, svako priznanje znači, a najviše od svega, kaže, sticanje novih poznanstava i iskustvo.

”Ovo priznanje mi i te kako znači i u profesionalnom smislu, jer mislim da je ovo jedan od rijetkih festivala koji su posvećeni govorenju poezije. Pritom, festival je posvećen našem velikom glumcu Danilu Lazoviću koji je bio mag govorenja poezije. Ove godine nije bilo nekih stručnih radionica, ali smo zato imali čast da svake večeri prisustvujemo predstavama - komedijama i kabareima. Takmičenje je održano posljednjeg dana manifestacije, 25. septembra. Mi studenti se jesmo međusobno takmičili ko bolje govori poeziju, ali je prevladavala kolegijalnost i podrška, a ne takmičarski duh. Bilo je jasno da će jedan od nas dobiti nagradu, a ostalih deset ne, pa ipak, svima nama je najveća nagrada to što smo stvorili prijateljstva i međusobne konekcije”, ističe Spaić.

Sa takmičenja 'Dani Danila Lazovića'
Sa takmičenja "Dani Danila Lazovića"foto: Privatna arhiva

Pobjednik u govorenju poezije je njen kolega, student glume iz Beograda, Stefan Jevtović, a organizatori programa su Dom kulture i Zavičajni muzej, a pokrovitelj Opština Priboj. Spaić ima riječi hvale i za organizatore.

”Sve je bilo predivno, prvenstveno druženje i saradnja, kako sam već rekla. Učestvovalo je 11 studenata iz četiri zemlje regiona, a družili smo se kao da smo svi sa iste klase. Imali smo priliku da vidimo divne glumce i čujemo lijepu poeziju, poput one Marka Miloševića koja nas je sve duboko dotakla. Generalni utisak je da su u pitanju četiri predivna dana, organizatori su sve odlično priredili, a direktor festivala Niki Damjanović je učinio sve da se osjećamo kao kod svoje kuće”, kaže Spaić.

Na pitanje kakvi su dalji planovi u onome što je njen primarni poziv, odgovara da su to master studije, ali i da se nada novim angažmanima

”Trenutno igram u dvije predstave, ‘Pola-pola’ i ‘Druga strana vjetra’. Kada će se ponovo igrati - ne znam, jer sve planiramo u dogovoru sa profesorom Brankom Ilićem i Centrom za kulturu Tivat. Madam se da će u međuvremenu biti još nešto na repertoaru. No, imam običaj da kažem: ‘Ja se ne žurim’”, zaključuje glumica čije vrijeme dolazi, a koja se do tada usavršava u raznim oblastima.

Bonus video: